Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilor

Error: Path does not exist

 Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilor

Împăratul Franz Iosef al Austriei a spus despre Băile Herculane că reprezintă cea mai frumoasă staţiune balneară a Europei. În urmă cu 40 de ani, hotelurile din staţiunea de pe valea Cernei erau pline de turişti veniţi chiar din Finlanda pentru a se relaxa în apele cu proprietăţi curative. Acum, Herculane este un oraş mort. Singurii turişti sunt câţiva pensionari, iar rata şomajului este depăşită doar de fostul oraş minier Anina.

Legenda spune că Hercule, eroul legendelor greceşti, a ajuns pe valea Cernei împreună cu argonauţii, când au plecat la nord de Elada pentru a găsi lâna berbecului de aur. Primii “turişti” despre care se ştie sigur că au venit aici să se bucure de efectele curative ale apelor termale sunt romanii.

Imediat după cucerirea Daciei, în războiul dintre 105-106 d. Hr., au fost construite aici terme romane.  Practic, acestea pot fi încă vizitate de către turişti, doar că sunt în paragină. S-a ajuns chiar ca fostele terme să servească pe post de latrine sau pubele de gunoi. Însă cei care au pus bazele serioase ale staţiunii au fost austriecii. Puţini ştiu că Herculane este o replică după staţiunea Baden-Baden din Alpii tirolezi. Austriecii au construit clădirile în stil baroc din staţiune, precum şi o mare parte din alei şi hoteluri. Prinţesa Sissi era îndrăgostită de staţiunea cărăşeană. În timpul comunismului, staţiunea a prosperat, fiind o oază de relaxare pentru turiştii străini. Privatizarea a însemnat o condamnare pentru “perla” de pe valea Cernei. Iar pentru starea deplorabilă de astăzi a staţiunii, cunoscătorii indică spre un singur vinovat: Iosif Armaş.

Privatizarea staţiunii s-a realizat în anul 2000. La vremea respectivă, prim-ministrul României era Adrian Năstase, iar Ministru al Turismului era Dan Matei Agathon, membru PSD. Tot membru al partidului de guvernământ de la acea vreme era şi Iosif Armaş. Societatea comercială pe care Armaş o administrează, SC. Argirom International SA. A cumpărat pachetul de acţiuni majoritate la SC. Hercules. Problema este faptul că societatea nu avea absolut nicio experienţă în domeniul turistic şi a reuşit să obţină toate autorizaţiile necesare cu doar câteva zile înainte licitaţiei. Obiectul de activitate al Argirom este “comerţul cu ridicata nespecializat de produse alimentare, băuturi şi tutun”. Guvernul României nu s-a împiedicat însă de aceste detalii şi a vândut acţiunile lui Armaş. Ceea ce Armaş a cumpărat sunt  de fapt izvoarele de apă termală pentru care toţi hotelierii sunt nevoiţi să îi plătească o taxă de concesionare. Omul de afaceri a lăsat însă izvoarele în voia sorţii, deşi dacă nu vor fi reabilitate, există riscul ca apele să se răcească şi să îşi piardă astfel toate proprietăţile curative.

Lipsa investiţiilor în menţinerea izvoarelor în stare bună nu este însă singura problema. Societatea lui Iosif Armaş nu îşi îndeplinea nici drepturile faţă de proprii angajaţi. “Noi am plecat din Herculane din cauza lui Iosif Armaş. Lucram la societatea sa şi ne ţinea şi câte jumătate de an fără să ne plătească salariile. În plus, şi-a adus toate neamurile de la sat în conducerea societăţii”, ne-a declarat o fostă angajată care a dorit să îşi păstreze anonimatul. Cu timpul, afacerile nu i-au mai mers atât de bine membrului PSD. Argirom a adunat datorii mari, iar Banca Comercială Română a scos la licitaţie hotelul Hercules din staţiune, pentru a-şi recupera banii, aproape 4 milioane de lei noi. Salvarea lui Iosif Armaş a fost că la licitaţie nu s-a înscris nici un doritor, iar BCR a acceptat să îl mai păsuiască şase luni. Conform legii, ar fi trebuit să se organizeze o a doua licitaţie, dar banca a renegociat între timp termenii contractului. De cealaltă parte, Iosif Armaş spune că averea sa a fost afectată de criză şi sugerează un posibil complot al celor care acordă tichete pentru pensionari. ” Ministerul Muncii duce pensionarii şi în alte stațiuni, cum ar fi la Felix, la Covasna, deci e normal să-i aducă şi la Heculane”, a declarat Armaş.

Speranţa vine de pe Facebook

Frumuseţea staţiunii nu a putut să îi lase pe toţi românii indiferenţi. Mihai Cucerzan, originar din Cluj a iniţiat programul “Salvaţi Băile Herculane”. Mai concret, a făcut o pagină pe Facebook pentru a-şi face cauza cunoscută printre toţii românii, a iniţiat o petiţie online şi a conceput un site, http://herculane.tv , unde publică articole despre staţiune, atât din presa locală, cât şi din cea naţională. “Herculane e imaginea României: un trecut frumos, un prezent searbăd, măcinat de interese şi nepăsare şi un viitor sumbru, a declarat clujeanul îndrăgostit de staţiunea din Banatul montan.

De curând, spre staţiunea din Caraş-Severin şi-a îndreptat privirea şi actualul Ministru Al Turismului, Elena Udrea, care a făcut recent o vizită în Herculane. Soluţia propusă de Udrea este ca toate clădirile lăsate în paragină să fie expropriate, având în vedere că societatea care le-a cumpărat nu şi-a respectat obligaţia de a le întreţine şi de a face investiţii, iar ulterior să fie vândute către alte societăţi comerciale. Ministrul a promis că Guvernul va acorda fonduri pentru reabilitarea clădirilor şi pentru a reinclude Herculane în circuitul turistic balnear al României.

Totuşi, deşi promisiunile există, imaginea dezolantă a clădirilor rămâne. “M-am născut la Herculane şi mi-am petrecut aici 40 de ani din viaţă.  Am revenit aici pentru a sărbători Revelionul. Simt o profundă nostalgie când văd în ce stare sunt hotelurile Decebal şi Traian, hoteluri în care au fost cazate prinţesa Sissi şi împărăteasa Maria Tereza. Hotelurile aveau şi camere muzeu. Staţiunea este o copie după Baden-Baden, dar diferenţa dintre ele se vede acum. În 1970 hotelurile erau pline de turişti germani sau finlandezi. Acum, cred ca doar prin intervenţia Guvernului şi cu ajutorul fondurilor europene staţiunea îşi mai poate recăpăta farmecul din perioada 1940-1970″, ne-a declarat o doamnă care a trăit, până acum câţiva ani, în staţiunea lui Hercule.

Anda Deliu

yim Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilorgmail Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilorbookmark Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilordelicious Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilordigg Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilormyspace Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilorshare save 120 16 Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilor

One Response to Perla staţiunilor balneare europene ajunsă în paragină. Staţiunea Băile Herculane nu mai primeste nici vizitele pensionarilor

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National