Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundă

Veneția 2015_carnavalcanon

La Festa Veneziana, momentul deschiderii pe apa – Partea Seconda

La Veneţia a început celebrul carnaval. Timp de aproape trei săptămîni, zeci de mii de turişti din toată lumea vor lua parte la petrecerile organizate în oraş. Cu feţele acoperite cu măşti colorate şi îmbrăcaţi în costume care aduc aminte de Evul Mediu, participanţii la Carnaval au defilat azi pe străzi. Carnavalul din Veneţia se desfăşoară pînă pe 17 februarie, când are loc cea mai mare petrecere, cu ocazia Martedi Grasso, sau Marţea Grasă, sărbătoare care marchează intrarea în postul Paştelui.

Carnavalul de la Venetia este cel mai mare şi cel mai important festival veneţian. Este un amestec foarte apreciat de tradiţie, distracţie şi istorie într-un oraş unic cu adevărat, un festival care atrage an de an sute de mii de turişti din toate colţurile lumii.Totuși în imagini se poate observa cum Piața San Marco este inundată de apă, iar turiștii merg pe niște pontoane!

Carnavalul de la Veneţia are o tradiţie foarte veche. Este festivalul care celebrează trecerea de la iarnă la primăvara, o perioada în care totul pare perfect posibil, inclusiv iluzia că cei mai săraci oameni pot deveni cei mai puternici purtând pe faţă măşti. Festivalul din Veneţia datează din anul 1296, când Senatul Republicii Veneţia a declarat Carnavalul un eveniment oficial. După o întrerupere de peste două secole tradiţia Carnavalului din Veneţia a fost redescoperită.

Carnavalul a luat o amploare internațională în secolul al XVIII-lea, când tineri bogați din întreaga Europă veneau incognito la Veneția să se distreze fără a fi recunoscuți. Tradiția a continuat pînă în 1930, când Mussolini a interzis carnavalul.

Abia în 1979, un grup de venețieni au hotărît să reînvie tradiția. Ulterior, carnavalul și măștile venețiene au devenit un simbol al Cetății Dogilor și o atracție pentru turiștii din întreaga lume. Ascunzând identitatea, măștile au făcut din seducție o armă incitantă ce a permis infidelitatea și amestecul claselor sociale în vremurile de demult.

În prezent, ele oferă însă doar un aer misterios ce face carnavalul venețian atât de special. Măștile conferă unicitate carnavalului, în același fel în care gondolele conferă aerul de poveste Veneției. Măști reprezentând personaje din commedia dell’arte sau măști sinistre, măști colorate și strălucitoare, costume de epocă, muzică de viori, săli de bal, focuri de artificii fac din acest eveniment unul cu totul aparte.

Cea mai cunoscută deghizare este “Bauta”, o mască albă cu un nas încovoiat, asortată cu o pelerină neagră și un tricorn, adică o pălărie cu trei colțuri numită tabarro. Alte măști celebre purtate de-a lungul timpului la carnavalul vențian sunt “Morreta” și “Gnaga”.

Cel mai faimos magazin de măști venețiene este “Carta Alta” de unde pot fi achiziționate de la măști din plastic sau din material textile, de cîţiva euro, pînă la cele din ceramică, al căror preț variază între cîteva zeci și cîteva sute de euro. Cei mai cheltuitori turiști, dar și cei mai numeroși care se prind anual în iureșul carnavalului provin din Franța, Germania și Marea Britanie şi, mai nou, din Rusia.
Costumele pentru carnaval erau,odinioară, confecționate manual, reprezentînd adevărate opere de artă. Astăzi reprezintă o mică industrie, existînd centre pentru închirierea lor și nenumărate magazine pentru cumpărarea acestora.

Cele mai apreciate și îndrăgite de către turiști sunt festivitățile de deschidere și de închidere ale carnavalului. Acțiunea care anunță în mod tradițional începutul Carnavalului de la Veneția este “Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniței Bazilicii San Marco, o tradiție foarte veche ce adună o mulțime impresionantă de oameni în Piața San Marco. Personajul care întruchipează un înger “zboară” de pe Turnul Campanile pe deasupra mulțimii adunate în piață, timp în care poate fi admirat cortegiul de personaje istorice, în frunte cu Dogele și soția acestuia.

Din păcate toate acestea  par să se apropie de un sfârșit deloc fericit. Orașul, așezat pe o lagună, este frecvent inundat, iar experții spun că într-un deceniu cel mult, dacă fenomenul continuă există periocolul ca ceea ce putem vedea acum în Veneția să nu mai existe.

Valentin Handro&Inforama

yim Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundăgmail Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundăbookmark Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundădelicious Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundădigg Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundămyspace Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundăshare save 120 16 Carnavalul de la Veneţia a început, chiar daca imaginile arată cum orașul se scufundă

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National