Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

 Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai EminescuUnul dintre cei patru mari clasici ai literaturii române, Mihai Eminescu este considerat şi astăzi cel mai mare poet român. De aceea, 15 ianuarie, data naşterii sale, este omagiată în fiecare an la nivelul întregii ţării. Ca o noutate, începând de anul acesta, data naşterii poetului este Ziua Culturii Naţionale.

ªi în ceea ce priveşte data naşterii lui Eminescu nu există o certitudine absolută. Conform unor surse, el s-ar fi născut în decembrie 1849, şi nu în luna ianuarie 1850. După moartea scriitorului, una dintre surorile sale a insistat că fratele său s-a născut în ianuarie şi aceasta a rămas data oficială. De asemenea, tot de la familie se cunoaşte că locul naşterii este satul Ipoteşti, din Þinutul Botoşanilor. Puţini ştiu că pe linie paternă, Mihai Eminescu, sau Eminovici, cum este numele real al familie sale din Bucovina, se trage din Ardeal. Bunicii săi au emigrat în Bucovina din cauza persecuţiilor din Ardeal asupra românilor. Poetul a provenit dintr-o familie cu numeroşi copii, dar foarte mulţi dintre ei au murit înainte de a atinge vârsta maturităţii. Eminescu şi-a început studiile la Cernăuţi, în Bucovina. Cel mai mult şi-a pus amprenta asupra sa profesorul de limba română Aron Pumnul. Eminescu avea note foarte bune la această materie şi citea neîncetat cărţi în graiul valah din biblioteca profesorului. Studiile sale liceale au rămas nefinalizate. Ulterior, poetul a studiat Filosofia la Universităţile din Viena şi Berlin. Titu Maiorescu a insistat foarte mult ca el să facă un doctorat despre filosofia lui Kant la Berlin, pentru ca Eminescu să poată preda această materie la Universitatea din Iaşi, dar proiectul nu a fost finalizat.

Debutul lui Eminescu s-a produs când avea doar 16 ani. Atunci a scris poezia “La mormântul lui Aron Pumnul”. Ca şi încadrarea într-un curent artistic, Eminescu a fost un poet romantic, influenţat de romantismul din Vestul Europei, şi nu de romantismul specific Europei Centrale şi de Est, în care se pune mult accent pe elementul naţional. În opera lui se resimt influenţe ale copilăriei petrecute în sânul naturii la Ipoteşti, dar şi aspecte de natură filosofică, preluate de la Schopenhauer, Kant sau din filosofia vedică. Temele predilecte ale “poetului nepereche” sunt timpul, condiţia omului de geniu, iubirea, natura şi istoria. Dintre cele mai celebre poeme ale sale putem aminti “Luceafărul”, ciclul “Scrisorilor”, “La steaua”, “Glossă”, “Pe lângă plopii fără soţ”, “Floare albastra”, “O, rămâi…”, “Dorinţa”, “Împărat şi proletar” şi lista poate continua. Eminescu a scris şi proză, una dintre cele mai celebre nuvele ale sale fiind “Sărmanul Dionis”. Scriitorul a avut şi un proiect de roman, intitulat “Geniul pustiu”, care însă nu s-a finalizat. Poeziile lui Eminescu au fost traduse în limbi de circulaţie internaţională. Ca o curiozitate, traducerile în engleză şi germană sunt mult mai reuşite decât cele în limbile romanice, deoarece Eminescu a folosit o metrică specifică poeziei germane. Poetul a fost un susţinător al Partidului Conservator, un naţionalist convins şi un adversar al evreilor. El s-a stins la 15 iunie 1889 la Bucureşti. Sfârşitul său este încă înfăşurat în controverse. Deşi versiunea oficială susţine că decesul a survenit din cauza sifilisului, boală incurabilă la vremea aceea, există voci care contestă acest lucru. Baza acestor afirmaţii este faptul că la autopsie, creierul lui Eminescu cântărea peste media oamenilor obişnuiţi, în timp ce bolnavii de sifilis au un creier mult mai mic din cauza bolii. Între teoriile conspiraţiei şi viaţa totuşi bolnăvicioasă a poetului, un lucru este cert. Cum a spus Tudor Vianu, “fără Eminescu am fi fost mai altfel şi mai săraci”.

Anda Deliu

Foto: www.grimcris.com

yim Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescugmail Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescubookmark Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescudelicious Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescudigg Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescumyspace Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescushare save 120 16 Astăzi se împlinesc 161 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National