Cancerul endometrial

 Cancerul endometrialCancerul endometrial este o formă de cancer ce se dezvoltă în uterul femeilor. Maladia face mult mai puţine victime decât cancerul de col uterin sau cancerul de sân, dar simptomele nu trebuie neglijate, mai ales că descoperirea târzie a acestui tip de cancer înseamnă de cele mai multe ori o histerectomie totală.

Cancerul endometrial apare în urma creşterii semnificative a numărului de celule endometriale şi transformarea lor în celule maligne. Endometrul este mucoasa care căptuşeşte uterul şi din care, în timpul sarcinii, se va dezvolta placenta. Acest tip de cancer apare în marea majoritate a cazurilor după vârsta de 50 de ani. Deoarece la această vârstă, din cauza instalării menopauzei, femeile nu mai pot avea copii, o histerectomie, adică îndepărtarea uterului, a colului uterin  şi, după caz, a trompelor şi ovarelor, multe doamne nu privesc intervenţia ca pe o problemă. Totuşi, viaţa sexuală poate fi afectată în urma unei astfel de intervenţii, iar în urma tratamentului cu progesteron, se poate accentua sua provoca osteoporoza.

Unul dintre simptomele care indica prezenţa cancerului endometrial este prezenţa unor sângerări neobişnuite după instalarea menopauzei. Dacă acest tip de cancer apare la femei care încă nu au  ajuns la menopauză, şi sângerările dintre menstruaţii pot fi considerate un simptom şi un semn că ar trebui mers la ginecolog. Sângerările apr deoarece o parte din celulele endometriale trec prin colul uterin în vagin, deoarece numărul lor este prea mare. Alte simptome pot fi durerile pelviene, durerile în timpul actului sexual, sau scurgerile neobişnuite, purulente, sau dureri  la urinare.

Cauzele exacte ale cancerului endometrial, sau de corp uterin, nu au stabilite cu exactitate. Totuşi, s-au descoperit o serie de factori de risc. Dintre aceştia, amintim instalarea precoce a menstruaţiei, sub vârsta de 12 ani,  dar şi instalarea târzie e menopauzei, după vârsta de 55 de ani. Acest lucru se explică prin expunerea mai mare la estrogen în timpul vieţii. Practic, cancerul endometrial este cauzat de cantitatea ridicată de estrogen din corp şi o cantitate redusă de progesteron. Tot din acelaşi motiv, sunt mai expuse la această boală femeile care nu au fost niciodată însărcinate, nu au născut sau nu au alăptat, deoarece maternitatea duce la o creştere naturală a progesteronului din organism. Metodele contraceptive bazate doar pe estrogen sunt un alt factor de îmbolnăvire.Un alt factor de risc este reprezentat de ciclurile menstruale neregulate şi chisturile ovariene, care indică din nou un dezechilibru hormonal în organism. Obezitate este un alt factor de risc, căci un număr mare de celule adipoase creşte nivelul estrogenului din corp. De asemenea, sunt mai predispuse să facă cancer de corp uterin femeile care au avut cancer de sân, de ovar sau de colon, ori cele care au diabet de tip 2. Chiar şi o alimentaţie bogată în grăsimi de origine animală este un factor de risc.

Pentru a stabili dacă o femeie are într-adevăr această boală, medicul are la dispoziţie mai multe variante. În multe cazuri se recomandă un test Papanicolau, care nu poate diagnostica un cance rendometrial, dar clarifică faptul că femeia nu are cancer de col uterin, în cazul căruia apar, de asemenea, sângerări vaginale neobişnuite. Medicul ginecolog va face pacientei o ecografie vaginală, prin care se vede creşterea endometrului. Se pot face şi biopsii vaginale, iar în cazul în care pe această cale medicul nu a prelevat probe relevante, se poate face un chiuretaj sub anestezie locală.

În cazul în care s-a descoperit un cancer endometrial, tratamentul presupune o intervenţie chirugicală, radioterapie, iar cu cât maladia este descoperită într-un stadiu mai avansat, chimioterapie si tratament hormonal. Intervenţia chirugicală presupune o histerectomie totală şi o salpingo-ovarectomie bilaterală, sau o histerectomie radicală. Histerectomie totală presupun îndepărtarea uterului şi a colului uterin, iar prin salpingo-ovarectomie bilaterală sunt îndepărtate trompele uterine şi ovarele. Histerectomia radicală presupune îndepărtarea uterul, colul dar şi o parte din vagin. Radioterapia presupune terapia cu radiaţii la nivel pelvian. Chimioterapie este constituită din administrarea de medicamente pe cale bucală, injectate intravenos sau intramuscular, sau direct în coloană vertebrală sau organe. Hormoterapia implică administrare de progesteron.

Anda Deliu

Foto: www.romedical.ro

yim Cancerul endometrialgmail Cancerul endometrialbookmark Cancerul endometrialdelicious Cancerul endometrialdigg Cancerul endometrialmyspace Cancerul endometrialshare save 120 16 Cancerul endometrial

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National