Anexita netratată duce la infertilitate

 Anexita netratată duce la infertilitateAnexita, sau cum este denumită în popor, “răceala la ovare” afectează patru din cinci femei. Cele mai vulnerabile sunt tinerele între 16-25 de ani, active din punct de vedere sexual. Problema este că în general fetele nu iau afecţiunea în serios, fără să ştie că o anexită netratată poate duce la infertilitate sau la sarcini extrauterine.

Anexita este o boală inflamatorie ce afectează în principal trompele uterine, dar se poate extinde şi la ovare. Anexitele netratate pot reveni. Doar o îmbolnăvire poate duce la diminuarea fertilităţii cu circa 10%. Acest lucru se întâmplă deoarece trompele uterine vor fi mai înfundate şi, prin urmare, spermatozoizii vor fecunda ovul mult mai greu. Dacă este vorba de mai multe îmbolnăviri, şansele de a rămâne însărcinată scad şi mai tare. O tânără care a fost bolnavă de anexită de trei ori are cu 40-60% mai puţine şanse de a rămâne însărcinată. Iar dacă totuşi ovulul este fecundat de un spermatozoid, atunci riscul ca sarcina să se blocheze în trompa uterină este foarte mare. Iar de aici, apare chiar riscul ca femeia însărcinată să moară, dacă nu depistează sarcina extrauterină la timp şi i se rupe trompa uterină.

De aceea, este bine să mergi la medic odată ce ai chiar şi cele mai mici simptome. Anexita este cauzată de infecţia cu o bacterie, cel mai adesea un tip al chlamydiei, dar poate fi cauzată şi de germenii gonoreei. Simptomele bolii sunt durerile în zona pelviană, de obicei mai acute într-o parte, durerile în timpul contactului sexual sau al examinării medicale, durerile de cap, stările de ameţeală, vomă, frisoane, febră, necesitatea continuă de a urina, secreţii vaginale purulente sau menstruaţiile prelungite şi abundente. Boala este depistată în urma unei examinări ginecologice şi a unei ecografii abdominale.

Anexita poate avea mai multe cauze. Cauza principală o reprezintă contactele sexuale neprotejate, în urma căreia femeia se poate infecta de la partener. De aceea, dacă o femeie se tratează, este important ca şi partenerul să urmeze acest tratament, pentru a evita o viitoare infecţie. O altă cauză pot fi infecţiile vaginale netratate care se pot extinde spre uter şi trompe. O altă cauză poate fi o apendicită. Infecţia se poate transmite, din cauza apropierii anatomice, la trompele uterine. De asemenea, un factor foarte important o reprezintă expunerea la frig. Multe tinere se îmbracă foarte subţire iarna şi poartă pantaloni cu talie joasă şi bluze scurte, fără să ştie la ce riscuri se expun. De asemenea, aşezarea pe suprafeţe reci predispune la anexită. Specialiştii mai indică şi începerea precoce a vieţii sexuale ca un factor de creştere a riscului de a face anexită.

Este foarte important ca orice femeie să urmeze tratamentul medicamentos prescris de doctor până la final. Simptomele dispar de obicei mai repede, şi multe femei sunt tentate să întrerupă medicamentaţia, dar fac o greşeală foarte mare. În aceste cazuri, nu toate bacteriile sunt eliminate şi boala poate recidiva oricând. În perioada de tratament este bine să se evite tampoanele interne, folosirea şerveţelelor umede sau a altor tipuri de produse pentru igienă decât cele recomandate de medic, precum şi contactele sexuale.

Anda Deliu

Foto: www.sanatate.acasa.ro

yim Anexita netratată duce la infertilitategmail Anexita netratată duce la infertilitatebookmark Anexita netratată duce la infertilitatedelicious Anexita netratată duce la infertilitatedigg Anexita netratată duce la infertilitatemyspace Anexita netratată duce la infertilitateshare save 120 16 Anexita netratată duce la infertilitate

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National