Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicale

Ordonanta de urgenta care prevede verificarea modului in care se acorda concediile medicale a trecut miercuri tacit de Senat, prima Camera sesizata, deoarece nu a intrunit numarul necesar de voturi unei legi organice.

Ordonanta de urgenta a Guvernului privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate a starnit discutii prelungite in plenul Senatului, cea mai contestata prevedere fiind cea privind modul de verificare la domiciliu al celor care se afla in concediu medical, invocandu-se ca implicarea politiei si nereglementarea clara pot duce la incalcarea libertatii cetateanului.

trans Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicale

Presedintele Comisiei pentru drepturile omului, Gyorgy Frunda (UDMR), a cerut prelungirea termenului de dezbatere de la 45 la 60 de zile, pentru a se rediscuta ordonanta, varianta respinsa de plen.

In final, supus la vot, proiectul de adoptare a OUG nu a putut fi nici adoptat, nici respins, pentru ca nu a intrunit numarul de voturi necesar unei legi organice.Varianta propusa de Guvern va trece astfel, prin adoptare tacita, la Camera Deputatilor, termenul alocat dezbaterii in Senat fiind 16 iunie. Noul sistem de acordare a concediilor medicale a fost pus in aplicare din 15 mai, data de la care pacientii care vor sta acasa din motive medicale vor fi nevoiti sa completeze o declaratie pe proprie raspundere prin care se angajeaza sa fie la domiciliul indicat. In aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa anunte in termen de 24 de ore angajatorul cu privire la incapacitatea sa de munca.

“Reprezentantii platitorilor indemnizatiei – angajatorul sau CNAS – vor putea fi insotiti de reprezentanti ai politiei, daca va fi cazul. Acestia vor verifica la usa domiciliului daca persoana este acasa sau nu. Nu se va intra in locuinta in niciun caz”, a anuntat ministrul Sanatatii Cseke Attila, detaliind modul de control.

In plus, pacientul va indica adresa de resedinta la care va fi prezent pe toata perioada concediului medical, care nu trebuie neaparat sa fie aceeasi cu adresa de domiciliu din buletin. Prin aceeasi declaratie pacientul se angajeaza sa fie prezent la adresa indicata si ia la cunostinta faptul ca poate fi vizitat de reprezentantii platitorilor de indemnizatie in intervalele orare 8-11, 12-17 si 18-20. Pacientul va semna de asemenea ca este de acord ca in cazul nerespectarii conditiilor sa i se sisteze plata indemnizatiei.

Dupa control se va incheia un proces verbal in care se va constata prezenta sau absenta pacientului de la domiciliu. Daca pacientul nu este gasit la domiciliu, plata indemnizatiei va fi sistata a doua zi de la incheierea procesului verbal.

Ministrul Sanatatii a declarat ca urmeaza sa fie publicate doua ordine de ministru pentru punerea in aplicare a masurilor prevazute in OUG privind noul sistem de acordare a concediilor medicale, care a fost publicata in Monitorul Oficial pe 26 aprilie.

Noile reglementari sunt gandite pentru a diminua numarul concediilor medicale acordate abuziv, concedii ale caror cheltuielile au devenit o adevarata povara la buget, potrivit Ministerului Sanatatii. Astfel, in 2009 concediile medicale au costat statul peste 923 de milioane de lei, adica dublu fata de 2006. Numarul certificatelor medicale eliberate anul trecut a fost de peste 2,7 milioane, ceea ce inseama ca, anul trecut, cel putin unul din doi angajati a beneficiat de un concediu medical.

Sursa NewsIn

yim Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicalegmail Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicalebookmark Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicaledelicious Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicaledigg Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicalemyspace Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicaleshare save 120 16 Ordonanta de urgenta care prevede verificarea acordarii concediilor medicale

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National