Simularea unei explozii în cartierul Fabric

 Simularea unei explozii în cartierul FabricFormaţiunea de intervenţie rapidă SALVO, constituită din voluntari, organizează sâmbătă simularea unei explozii în cartierul Fabric. Acţiunea este realizată cu ocazia Zilei Protecţiei Civile.

În cadrul acţiunii, victimele unei explozii de la imobil din cartierul Fabric vor fi transportate pe celălalt mal al Begăi, unde va fi organizat un centru de prim-ajutor. La acţiune vor participa numeroase echipe de voluntari SALVO: echipa de scafandri, echipa canină, echipa de prim ajutor, echipa de salvări din medii periculoase, echipa de cercetare-salvare pe cursuri de apă, dar şi echipaje de ambulanţă Neuromed, care se implică voluntar la acţiune. La sfârşitul întregii acţiuni, va fi prezentat grupul de voluntari constituit pe lângă Consiliul Consultativ Fabric şi vor fi prezentate mijloacele logistice implicate în toată operaţiunea.

Programul complet al acţiunii:

- la ora 1000 s-a declanşat o explozie ca urmare acumulărilor de gaze din interiorul unui imobil în zona Fabric din municipiul Timişoara, producându-se importante avarii la reţelele de alimentare cu energie electrică.

- prin  Sistemul naţional unic pentru situaţii de urgenţă 112 se primesc solicitări din partea cetăţenilor ca urmare a situaţiei de urgenţă ce presupune intervenţia forţelor specializate.

- se introduce semnalul ALARMA LA DEZASTRE prin sirena electrică existentă la sediul societăţii.

- ca urmare a suflului exploziei, o persoană a fost  aruncată în apele canalului Bega,  scafandrii echipei cercetare-salvare pe cursuri de apă acţionând rapid pentru scoaterea acesteia. Medicul Formaţiunii “SALVO” verifică semnele vitale şi declară decesul victimei.

- echipele specializate din cadrul  Formaţiunii de Intervenţie Rapidă pe bază de Voluntariat “SALVO” intervin la locul exploziei:

  • Echipa tehnic-logistică delimitează zona, verifică şi stabilizează clădirea în vederea asigurării unei căi de acces;
  • Echipa medicală acordă primul ajutor şi stabilizează  victimele în vederea evacuării, iar persoanele panicate sunt consiliate de către psihologii formaţiunii;
  • Echipa salvări din medii periculoase asigură evacuarea victimelor din zonele în care accesul în interiorul clădirii este avariat;
  • Echipa cercetare-salvare pe cursuri de apă asigură evacuarea victimelor, prin traversarea pe curs de apă peste canalul Bega.

În paralel se formează un punct mobil de prim ajutor şi triere victime în zona podului Badea Cîrţan. Echipa de cercetare canină din cadrul Formaţiunii “SALVO” începe cercetarea clădirii în vederea identificării posibilelor victime rămase izolate. Se primeşte informaţia că 2 persoane sunt imobilizate în clădirea societăţii, fiind necesară evacuarea acestora imediată.

La ora 1010 la sediul imobilului a sosit Primarul Municipiului. Coordonatorul Compatimentului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă îi prezintă acestuia un raport informativ privind situaţia creată în municipiu ca urmare a exploziei produse. Datele preliminare estimează un număr de 20 victime, unele  în stare gravă şi persoane dispărute ca urmare a exploziei. O parte dintre victime sunt transportate la  Serviciul de ambulanţă NEUROMED, iar o parte la punctul mobil de prim-ajutor.

Din conţinutul raportului de informare, Primarul stabileşte în baza datelor preliminare avute următoarele dispoziţii:

- Compartimentul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă să pună de urgenţă în aplicare planurile de intervenţie prevăzute pentru asemenea situaţii de urgenţă;

- să se organizeze cu prioritate transportul răniţilor la spital şi să se acorde primul ajutor medical persoanelor din zonele afectate;

- să se facă un apel la calm şi ordine, iar populaţia neafectată să acorde sprijin la solicitarea forţelor de intervenţie.

Pe malul celălalt al canalului Bega s-a produs un accident de circulaţie cu victime ca urmare a haosului creat în zonă determinat de producerea exploziei, echipele specializate intervenind pentru salvarea victimelor.

Direcţia Comunicare întocmeşte pe baza informaţiilor primite din teren un comunicat de presă pe care îl difuzează posturilor locale de radio şi TV  în scopul informării populaţiei cu privire la accidentul produs, pentru a elimina panica şi pentru luarea măsurilor de protecţie posibile.

Anda Deliu

Foto: www.citynews.ro

yim Simularea unei explozii în cartierul Fabricgmail Simularea unei explozii în cartierul Fabricbookmark Simularea unei explozii în cartierul Fabricdelicious Simularea unei explozii în cartierul Fabricdigg Simularea unei explozii în cartierul Fabricmyspace Simularea unei explozii în cartierul Fabricshare save 120 16 Simularea unei explozii în cartierul Fabric

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National