Obiceiuri de Dragobete

 Obiceiuri de DragobeteData de 24 era odinioară o sărbătoare importantă în satele româneşti. Dragobetele era o sărbătoare autohtonă a iubirii, care marchează totodată şi venirea primăverii. Astăzi, din cauza preluării sărbătorii Sfântului Valentin, mulţi au uitat semnificaţiile sărbătorii de Dragobete.

În tradiţia populară, se crede că astăzi păsările nemigratoare care nu au pereche şi-o găsesc astăzi şi se apucă de construirea cuibului. Se spune că păsările care astăzi nu îşi găsesc jumătate, vor rămâne singure tot anul, iar acest lucru a fost transpus şi pentru oameni. O altă tradiţie spune că în noaptea de dinainte de 24 februarie, fetele îşi visează ursitul dacă pun busuioc sub pernă. Se spune că un cuplu care nu se sărută astăzi nu se va mai iubi tot anul.

În calendarul creştin ortodox, astăzi se sărbătoreşte Aflarea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În spaţiul slav, sărbătoarea se numeşte “Glavo-Obretenia” şi se crede că de la acest cuvânt s-a ajuns la termenul românesc de “Dragobete”.  Totuşi, etimologia termenului nu este foarte clară şi există o mulţime de alte variante. Alţi lingvişti sunt de părere că numele sărbătorii vine de la cuvintele slave “dragu” şi “biti”m cuvântul ce a rezultat traducându-se prin “a fi drag”. Alţi specialişti cred că originea cuvântului provine din limba dacă, în care “trago” însemna “ţap”, iar “pede”, picioare. O altă explicaţie este legată de numele zeului iubirii la daci, care credeau că aceste este chiar fiul Babei Dochia. De aceea, în unele regiuni Dragobetele se şi sărbătoreşte în data de 1 martie.

Dintre obiceiurile care ne-au rămas până în prezent, cele mai multe sunt legate de zona Olteniei şi a sudului ţării. Unul dintre cele mai răspândite este “zburătoritul”. În ziua de Dragobete, fetele tinere din sat ieşeau din case, iar băieţii care le iubeau se duceau să le îmbrăţişeze. De cele mai multe ori, în această zi se încheiau logodne. În această zi de sărătoarea, tradiţia spune că toţi tinerii trebuie să stea împreună şi să glumească, chiar dacă nu au încă o pereche, pentru a nu rămâne singuri în anul ce tocmai a început. Astăzi fetele adunau primele flori răsărite, pe car ele puneau la icoane şi le păstrau până de Sânziene, pe 24 iunie, când le aruncau în apa râurilor. Cu zăpada strânsă astăzi, fetele se spălau pe faţă şi păr pentru a fi frumoase. Un alt obicei spune că ploaia în ziua de Dragobete însemnă că primăvara va sosi curând.

Anda Deliu

Foto: media.univ-danubius.ro

yim Obiceiuri de Dragobetegmail Obiceiuri de Dragobetebookmark Obiceiuri de Dragobetedelicious Obiceiuri de Dragobetedigg Obiceiuri de Dragobetemyspace Obiceiuri de Dragobeteshare save 120 16 Obiceiuri de Dragobete

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National