FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pub

Error: Path does not exist

compact FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life PubMarti seara, cluburile timisorene au gazduit numeroase petreceri. Printre cele mai apreciate de public, s-a numarat si concertul trupei Compact, care au incins atmosfera in Life Pub. Sute de persoane s-au calcat in picioare in micul pub timisorean pentru a-si asculta favoritii.

„Să vă dea Dumnezeu ceva ce nu se poate cumpăra cu bani: Viaţă, sănătate şi dragoste necondiţionată!” le-a urat fanilor solistul trupei la finalul concertului. Nu au lipsit nici fotografiile cu fanii de dupa spectacol, iar petrecerea a continuat pe ritmurile retro ale lui DJ DaSaint (Dorian Zilich) pana inspre dimineata.

Vezi Galerie Foto

Teo Peter si Costi Camarasan s-au cunoscut într-unul din parcurile cartierului “natal”, Gheorgheni, unde zeci de tineri clujeni se adunau, seara, pentru a cânta la chitara. S-au împrieteni si au înfiintat Break Group, care s-a destramat dupa trei ani, o data cu plecarea fiecaruia din ei în armata. Odata întorsi “barbati”, Teo si Costi s-au reîntâlnit si s-au gândit ca ar fi cazul sa-si continue cariera muzicala. I-au coptat în proiect pe Marius Luca, Cornel Moldovan si Balacs Laszlo, iar numele trupei l-au ales la fostul birt al politehnistilor clujeni (cunoscut sub numele “Decanat”). Se întâmpla în 1977, iar trupa Compact a ajuns, câtiva ani mai târziu, una din cele mai populare din România.

Au reusit sa obtina o sala de repetitii la Clubul Universitatii (cladirea Echinox) si s-au pus pe treaba. În ’78, trupa a cântat, pe toata durata sezonului estival, pe litoral. La final, baietii au semnat un contract cu Agentia Româna de Impresariat Artistic (ARIA).
În ’81, Compact era programata la Electrecord, pentru înregistrarea albumului de debut. Pentru o trupa atât de tânara si, pe desupra, înfiintata în provincie, însemna enorm. Dar nu a fost sa fie. La finalul sezonului estival, baiatii s-au certat pentru prima data, din cauza banilor si in scurt timp trupa s-a destramat. Din cinci au mai ramas doi: Constantin Camarasan si Teo Peter. Compact trebuia, însa, sa mearga mai departe. “Pe Paul Ciuci si pe Lelut Vasilescu îi remarcasem la un spectacol “Cântarea României”, care se desfasurase la Cercul Militar din Cluj. Pe vremea aceea erau în trupa Telegraf, din Câmpia Turzii. I-am reîntâlnit, ulterior, la Medias, un festival, asa ca primul meu gând a fost la ei”, a marturisit Costi Camarasan mai tarziu.
Discutia “decisiva” a avut loc în toamna lui ’81, cu ocazia unui concert pe care Telegraf l-a sustinut pe stadionul din Turda. Ciuci si Vasilescu au fost de acord, asa ca trupa Compact a si început repetitiile, în noua formula.

Marele succes si marea despartire

În ’82, Compact a imprimat primul LP, împreuna cu trupa 2005, din Turnu Severin. Postul national de radio a început sa le difuzeze tot mai des piesele, iar Petre Magdin, de la TVR, a realizat o prima filmare cu “compactii” pe plaja de la Costinesti.
În ’83 au scos primul album complet, “Fata din vis”, pe care apar compozitii semnate atât de Ciuci, cât si de Camarasan. Baietii au început sa petreaca tot mai mult timp în Capitala. Au obtinut o sala de repetitii la Clubul Universitatii din Bucuresti, în aceeasi cladire cu Rosu si Negru, Vali Sterian si Sfinx, cele mai importante nume ale momentului din muzica româneasca, iar în patru ani ieseau pe piata cu marele succes “Cântec pentru prieteni”, album realizat în totalitate de Paul Ciuci.
Se pare, însa, ca succesul nu era prielnic trupei, pentru ca, imediat dupa lansare, Compact s-a rupt în doua.
Din acel moment, drumurile vechilor prieteni Teo si Costi s-au separat: Teo a înfiintat Compact B (de la Bucuresti), iar Costi, Compact C (de la Cluj).

Drumuri separate

Dupa marea ruptura din ’87, Ciuci a plecat in Statele Unite dar nu a lipsit mult din tara, reîntorcându-se la Cluj. “Dupa trei luni am refacut trupa, cu Paul ca solist vocal. Am lucrat si la un album, “Profetul” dar, înainte de lansarea lui, în ’92, Ciuci a plecat la Sfinx Experience”, rememoreaza Camarasan. Compact C a scos trei albume, cu Mircea Rusu solist: “Vin vremuri noi”, “Transilvania” si “De la Compact la un alt început”.

Dupa ce a plecat de la Sfinx Experience, în ’97, Ciuci s-a întors la Compact, dar nu la C, ci la B, alaturi de Teo si Lelut. Compact B scosese, înainte de venirea lui, doua albume: “Cine esti tu oare?” si un “Best Of”. Dupa revenirea lui au mai iesit pe piata înca trei albume: “Pe tine te-am ales”, “100% Compact” si “5.compact”, “In memoriam”, “Compact live”

Turnee în strainatate

Compact e una din putinele trupe care a participat, înainte de 1989, la turnee în strainatate. Primul a avut loc în 1985, la Dresda, în fosta RDG, unde se desfasura cel mai important festival rock destinat tarilor din blocul comunist. “Atunci am fost la doua secunde de a câstiga premiul de popularitate. N-am stiut ca acesta se acorda în functie de aplauzele publicului, care erau contorizate, si am iesit de pe scena. A câstigat o trupa din Albania, pentru ca erau peste 600 de studenti albanezi la Dresda, care si-au aplaudat favoritii cu… doua secunde mai mult decât pe noi”, povesteste Ciuci. Urmatoarea iesire a fost în 1986, când Compact a cântat în URSS si în Bulgaria.
Dupa 1990, Compact a cintat in deschiderea unora dintre cele mai renumite trupe ale rock-ului mondial printre care si Nazareth, Europe, Scorpions.
Un alt inceput

Dupa cele doua tragedii din 2004 si 2005, cand Teo Peter si Emil Laghia si-au pierdut viata in mod violent, membrii trupei au decis ca spectacolul trebuie sa continue. Paul Ciuci, Dan Stesco, Aurel Vasilescu  si Adrian Tinca sunt cei care canta sub titulatura Compact.
Concertele in strainatate au continuat. Cei din Compact au fost intr-un turneu de 45 de zile in America. A urmat apoi Canada unde au sustinut concerte in fata romanilor din Toronto si Montreal.
Succesul formatiei a continuat si in Germania la Munchen, in Spania (unde peste 16.000 de oameni au asteptat cantecele acestor baieti de milioane…) apoi la invitatia Ambasadei Romaniei din Cypru Paul, Lelut ,Adrian si Coco au cantat la Lymassol succesul in fata publicului fiind total.
In 2010, Adrian Kisellef ocupa locul de clapar in trupa. Absolvent de Conservator si rodat in multe concerte in tara si in strainatate, Adrian aduce un aport de inspiratie si munca sustinuta in chimia succesului formatiei COMPACT.
“Compact continua, evident!” ne pregatim pentru un turneu care se va desfasura pe toata durata anului 2010. Avem prieteni multi care ne asteapta in toata tara… a spus liderul trupei, Paul Ciuci. “Ramanem deocamdata in formula de patru. Nu ne putem opri aici dupa 25 de ani de munca. Vom continua atat cat ne vor tine puterile”.

In data de 4 martie, trupa Compact va concerta la Sala Sporturilor din Brasov.

GALERIE FOTO:

yim FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubgmail FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubbookmark FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubdelicious FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubdigg FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubmyspace FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pubshare save 120 16 FOTO si Video: Formatia Compact in concert la Life Pub

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National