Gazda clujeana pentru IRAF 2011

IRAF-Taraf-de-Haidouks-e1301334597560

International Romani Art Festival (IRAF), ajuns la cea de a cincea ediţie, organizat pană în acest an la Timişoara va fi gazduit de Cluj-Napoca. Timp de 4 zile clujeni vor avea parte de unul dintre cele mai reprezentative evenimente culturale, cu o structura unica, care imbina traditia cu cele mai noi forme de expresie artistica de inspiratie roma. Mai mult de 100 de artişti şi artizani din 11 ţări ale lumii, un program bogat incluzând concerte, reprezentaţii de dans, proiecţii de film, expoziţii de fotografie, lansări de carte, spectacole de foc şi circ modern, târg de mesteşugari, activităţi pentru copii, de informare, workshopuri şi dezbateri, acţiuni în cadrul penitenciarului, toate acestea vor umple străzile orasului în perioada 23-26 iunie.


International Romani Art Festival este un eveniment organizat de Asociatia Cultura Turn. Festivalul a fost premiat cu mentiune la sectiunea cultura in cadrul Galei Societatii Civile, iar Agentia Nationala pentru Tineret prin Directia Judeteana de Tineret Timis i-a oferit Premiul Special, recunoscandu-l ca unul dintre cele mai bune proiecte de tineret ale anului 2008. In 2010, the Guardian-UK numeste IRAF printre acele evenimente care dau “o noua fata Romaniei”.

Renumitul Taraf de Haidouks din Clejani este prima formatie confirmata de organizatori in line-up-ul aceastei editii a festivalului. Programati pentru seara de vineri, 24 iunie, cei 12 lautari promit un show autentic senzational, cu care au uimit pe cele mai mari scene ale lumii, dar pe care il traiesc cu o si mai calda pasiune numai acasa.

Inca de la lansarea primului lor album in 1991 si aparitia lor in cunoscuta productie a regizorului Tony Gatlif, Latcho Drom, TARAF DE HAIDOUKS s-a bucurat rapid de un success nemasurat, cucerind toate scenele pe care au urcat, de la Tokyo la New York si impunandu-se ca un simbol de referinta in ceea ce priveste fabuloasa experienta a muzicii rome.

Pe langa numeroasele turnee globale ale trupei, Taraf de Haidouks se poate lauda cu o serie de colaborari interesante cum ar fi: inregistrari si prestatii live alaturi de Kronos Quartet, colaborarea cu renumitul designer de moda Yohji Yamamoto pentru prezentarile acestuia din Paris si Tokyo, aparitii ecranizate alaturi de nume ca Jonny Depp si Christina Ricci in productia The Man Who Cried (la al carei soundtrack au si contribuit cu 5 piese) etc. In 2002 trupa castiga BBC World Music Award in cadrul sectiunii pe Europa si Orientul Mijlociu.

Cu toate acestea membrii trupei nu si-au pierdut simplitatea si umorul , pastrandu-si acelasi mod de viata cu care au inceput acest drum (toti inca locuiesc in casele lor modeste din satul Clejani).

Fanul lor numarul 1, Jonny Depp, spune despre ei: “I-am cunoscut in timpul filmarilor pentru “Man Who Cried”. Pentru mine sunt un model prin modul in care abordeaza viata. Desi au trecut prin multe– si aici ma refer la rasismul impotriva tiganilor care dureaza de secole si inca exista si astazi- acesti oameni inca pot canta o muzica ce exprima cea mai intensa bucurie. Au acest dar sa te faca sa te simti viu. Sunt unii dintre cei mai extraordinari oameni pe care i-am cunoscut.”

Valentin Handro

yim Gazda clujeana pentru IRAF 2011gmail Gazda clujeana pentru IRAF 2011bookmark Gazda clujeana pentru IRAF 2011delicious Gazda clujeana pentru IRAF 2011digg Gazda clujeana pentru IRAF 2011myspace Gazda clujeana pentru IRAF 2011share save 120 16 Gazda clujeana pentru IRAF 2011

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National