Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Foto

IMG_0796 Error: Path does not exist

Trei deţinuti sunt jurnalisti Canal 7 Popa ªapcă, cel mai nou post TV timişorean, dar cu circuit închis, care emite doar în Penitenciarul Timişoara, începând de joi, 31 martie. Echipa televiziuni este completata cu 2 reporteri si are drept slogan “Alege sa fii liber!”.


Gheorghe Aciu este moderatorul emisiunilor de la postul TV al Penitenciarului Timişoara. „Suntem foarte entuziasmaţi. Am dorit să mă implic în acest proiect încă de la început, cu toate că nu am experienţă în ceea ce priveşte televiziunea. Idolul meu este Marius Tucă”, spune deţinutul închis pentru infracţiuni economice. El mai are încă un an de detenţie. După ce redevine liber, Gheorghe Aciu nu se gândeşte să lucreze în presă. „Proiectele mele de viitor nu coincid cu ceea ce fac acum, aici. Eu nu vreau să demonstrez competenţe în domeniu, ci să ajut colegii să afle mai multe informaţii care le pot fi folositoare, despre sănătate şi boli, despre legislaţie etc.”, explică acesta.

In prima transmisie in direct “Marius Tuca de Timisoara” l-a avut invitat pe Andrei, zis Pictorul, cel mai vechi membru al trupei de teatru a Penitenciarului Timisoara “Impact”. Timp de jumatate de ora Pictorul a povestit atat despre performantele echipei de teatru, care au fost si ilustrate intr-un material filmat de “jurnalisti”, dar si despre motivatia si sentimentele pe care le traieste cand este pe scena. ”Aplauzele spectatorilor sunt cea mai mare satisfactie. Sunt printre putinele amintiri frumoase pe care le am din penitenciar”, spune cu vocea tremurata, Pictorul.

Dupa acest prim pas, a doua parte a emisiuni a fost cu tema sportiva. Imbracat in tinuta alb-violet, cu o esarfa la gat si mult entuziasm Mihai Calin Nita a spus “Buna ziua” colegilor lui din penitenciar, in cadrul emisiunii “Top Sport”. Eu sper ca emisiunea mea sa aiba succes pentru ca toti detinutii sunt interesati de sport. Mi-ar placea sa reusesc sa-i aduc in emisune pe domnul Velcea, pe Zicu, pe Alexa… sa vina sa participe si la un atrenament al echipei penicenciarului, pentru ca sunt zilnice sip e langa asta au si multe performante. Sunt primii pe zona de vest. Eu sunt antrenorul lor”, spune realizatorul si moderatorul emisiunii de sport, care a fost inchis pentru furt si mai are de ispasit inca trei ani si jumatate din pedeapsa.

A doua parte a emisiunii a fost cu tema sportiva. Echipat “Eu sper ca emisiunea mea sa aiba succes pentru ca toti detinutii sunt interesati de sport. Mi-ar placea sa reusesc sa-i aduc in emisune pe domnul Velcea, pe Zicu, pe Alexa… sa vina sa participe si la un atrenament al echipei penicenciarului, pentru ca sunt zilnice sip e langa asta au si multe performante. Sunt primii pe zona de vest. Eu sunt antrenorul lor”, spune realizatorul si moderatorul emisiunii de sport, care a fost inchis pentru furt si mai are de ispasit inca trei ani si jumatate din pedeapsa.

Regizorul care coordonează întreaga activitate, cel ce stă la pupitrul de comandă din spatele camerelor TV, este Cornel Mazilu. Are 30 de ani şi mai are trei ani de închisoare. A fost condamnat la 16 ani pentru trafic de droguri. „Ce fac aici e un mod de a petrece timpul. Am învăţat tot ce fac butonând. E grea meseria, dar e foarte plăcut. După ce ies, mi-ar plăcea să lucrez în televiziune, dar în spate”, afirmă acesta. Persoana din spatele camerei Canalului 7 Popa ªapcă este Ciprian Lupşa. El are cel mai puţin de stat după gratii, aproximativ două luni. Cameramanul are 33 de ani şi a fost închis pentru delapidare.
Prestatiile de pe ecran au fost urmarite cu mare interes de detinutii aflati in celule. Cu totii s-au strans in fata televizoarelor si le-au tinut pumnii stransi colegilor.

Televiziunea Canal 7 Popa Sapca de la Penitenciarul Timisoara produce pentru puscariasi 2 ore de program zilnic, care se reiau seara pentru detinutii care peste zi sunt la munca. Tehnica a fost asigurata prin donatii de la Antena 1 si RDS, dar si prin contributia Penitenciarului. Unul dintre membrii echipei a mai lucrat la televiziunea din puscaria din Arad, asa ca in numai doua saptamani acesta a reusit sa isi invete colegii sa foloseasca sculele tv, sa filmeze si sa monteze materiale.

„Vor fi transmise emisiuni de educaţie, dar şi emisiuni informative în care le vor fi explicate deţinuţilor diverse noutăţi legislative sau de alt gen. Postul va fi transmis prin cablu alaturi de celelalte programe, iar detinutii vor putea alege daca se vor uita sau nu”, a precizat Florin ªerpe, directorul Penitenciarului Timişoara. Atunci când sunt informaţii importante de comunicat deţinuţilor va intra în emisie canalul penitenciarului. Deţinuţii care lucrează în cadrul postului TV nu sunt remuneraţi, dar li se reduce din pedeapsă. Emisiunile realizate de ei pot fi urmărite în toate cele 110 celule ale Penitenciarului Timişoara.

Valentin Handro

 

GALERIE FOTO:

yim Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotogmail Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotobookmark Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotodelicious Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotodigg Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotomyspace Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Fotoshare save 120 16 Detinuti din Timisoara fac televiziune dupa grati. Galerie Foto

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National