Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvest

IMG_6057 (Small)

Gazda pentru cateva zile a Concursului National de Vinuri si Bauturi Alcoolice, parte conexa a Salonului Vinvest 2011, Timisoara devine in perioada 15 – 17 aprilie o adevarata capitala a vinului romanesc. Cei mai apreciati degustatori autorizati din Romania vor ajunge in orasul de pe Bega pentru a juriza intrecerea nationala a vinurilor si a stabili ierarhia vinurilor romanesti produse in ultimii ani. Insa cum un vin bun merge de minune cu o mâncare selectă, maestrul Antonio Passarelli, dar şi poetul Mircea Dinescu vor încerca să-i înveţe pe timişoreni cum să alature cele două componente ale unei mese de calitate.

Deocamdata, in competitia vinului de la Timisoara s-au inscris 120 de probe, insa alte mostre sunt pe drum si vor fi inregistrate, probabil, maine, in ultima zi de inscriere. Corectitudinea jurizarii este garantata, nu avem nici un partipris cu producatorii de vinuri. Degustatorii vor avea in fata doar un pahar in care se afla bautura, careia, in functie de buchet, culoare si alte caracteristici tehnice, ii vor acorda note de la 1 la 100. Medalierea va respecta cu strictete rigorile internationale a concursurilor de gen. Vinurile care vor obtine intre 90 si 100 de puncte vor fi medaliate cu aur, cele cu 80 – 90 de puncte – medalia de argint, iar cele cu 70 – 80 de puncte – medalia de bronz. Din pacate, nu vom putea premia decat maximum 30% din vinurile aflate in concurs“, a explicat Dorin Popa, vicepresedintele Asociatiei Degustatorilor Autorizati din Romania, care va prezida concursul national de la Timisoara.

In opinia specialistiilor vinul romanesc este la nivelul lumii civilizate, depasind cu mult calitatea consumatorului din Romania. “Performantele vinului romanesc au inceput sa vina in ultiimii 4 ani, dupa 10 – 15 ani de viticultura moderna. Societatile care produc vinuri si iau medalii la concursurile internationale au dotari de ultima generatie, chiar peste cele din Franta“, a mai precizat Dorin Popa. Conform spuselor sale vinul nu este o simpla bautura, ci este un aliment cu memorie, povestea acestui trebuie sa ajunga la destinatar ca o provocare.

Pe langa cei 25 de producatori de vin din Romania, Croatia, Austria si Moldova, la Vinvest 2011 vor participa si zeci de mici producatori. Unul din acestia este Mircea Dinescu, care va veni la Timisoara pentru a-si prezenta vinul produs pe mica sa podgorie de pe malul Dunarii. Alte noutati absolute ale salonului de vin care va debuta peste doua zile sunt Expozitia Code2Wine, cea mai noua metoda de marketing in promovarea vinurilor si International Wine Brokerage Event, o manifestare care va pune fata in fata producatorii de vinuri cu potentiali partenerii de afaceri din Europa.

Aflat cea de-a opta ediţie Salonul Internaţional de Vinuri este un eveniment complex, care se adresează deopotrivă specialiştilor, cât şi publicului amator. Unul dintre demersurile salonului de vinuri este educarea românilor în ceea ce priveşte ştiinţa consumării acestei licori selecte.

Un rol important în acest proces de educaţie a consumatorului îl vor avea cunoscutul maestru bucătar Antonio Passarelli, dar şi Mircea Dinescu, maeştrii neîntrecuţi ai îmbinării vinului cu bucătăria selectă. Pe demonstratiile celor doi preparatele culinare, indeosebi cele traditionale vor fi cel mai bine asortate cu vinurile corespunzătoare de cei mai renumiţi degustători şi somelieri români, membri ai Asociaţiei Degustătorilor Autorizaţi din România şi ai Asociaţiei Somelierilor din Romania.

De remarcat decizia luata de organizatorii ca fiecare vizitator sa primeasca la intrarea in salonul de vinuri, care va fi amenajat la Centrul Regional de Afaceri, cate un pahar de sticla pentru a putea degusta vinurile. “Nu mai putin de 1300 de pahare sunt gata pregatite pentru acest eveniment, care-si asteapta publicul degustator“, a anuntat Lucia Parvu, organizatoarea marelui eveniment dedicat lui Bachus.

Salonul Internaţional de Vinuri Vinvest va fi deschis oficial vineri, la ora 11.00. Programul de vizitare va fi între orele 10.00-19.00, iar duminică între 10.00-17.00. Preţul unui bilet de intrare este de 10 lei Vor fi organizate numeroase tombole pentru vizitatori, unul dintre cele mai atractive premii acordate fiind cantitatea în vin a persoanei desemnate câştigătoare.

Valentin Handro

yim Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestgmail Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestbookmark Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestdelicious Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestdigg Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestmyspace Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvestshare save 120 16 Competitia vinurilor si povestea licorii lui Bachus in Timisoara la Vinvest

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National