Supravieţuiesc din împrumuturi

REªIÞA - Tot mai mulţi vârstnici se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor pentru a-şi plăti facturile.

imprumuturi Supravieţuiesc din împrumuturiPentru cei mai mulţi români viaţa este tot mai grea, iar viitorul este cât se poate de gri. Dacă tinerii mai au speranţa că muncind în străinătate îşi pot ajuta familiile rămase acasă, vârstnicii luptă zilnic pentru supravieţuire.

În pragul iernii, oamenii se împrumută de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Reşiţa fie pentru a-şi plăti întreţinerea şi medicamentele, fie pentru a avea ce pune pe masă. Potrivit declaraţiilor directorului CARP Reşiţa, Aurelia Bonţe, în ultimele zece luni ale acestui an, 1.500 de persoane au solicitat împrumuturi în valoare totală de 2.740.170 de lei, cu 23% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009. „Pentru a face faţă cheltuielilor, oamenii ne cer sprijinul. Unii vin şi ne spun că au nevoie de bani pentru a merge la medic, alţii pentru a-şi plăti facturile şi întreţinerea la bloc sau pentru a le achita nepoţilor taxa de şcolarizare“, a declarat Aurelia Bonţe.

Dacă la începutul verii majoritatea pensionarilor au solicitat împrumuturi pentru a-şi achita biletul de tratament într-o staţiune balneară, acum aceştia se îndatorează pentru a-şi umple cămările cu cele necesare pentru iarnă. „Sunt înscrisă la CARP de 15 ani. Anual fac împrumuturi şi plătesc la timp, căci nu-mi place să fiu restanţieră. Uneori am nevoie de bani pentru medicamente, alteori pentru unele reparaţii la casă sau pentru a pune murături“, spune ªtefania Boiaş, în vârstă de 62 de ani. Dacă împrumuturile se fac „cât ai bate din palme“, nu acelaşi lucru se întâmplă şi la achitarea ratelor. „Un procent de 11% din cei 1.500 de membri care s-au împrumutat de la noi în acest an nu şi-au achitat la timp ratele şi au fost încadraţi la categoria rău-platnici. Acestora li s-a făcut poprire pe pensie“, a mai precizat Aurelia Bonţe.

Facilităţi acordate pensionarilor
În acest an, CARP Reşiţa a redus dobânzile la împrumuturi cu 2%. În funcţie de suma împrumutată, dobânzile practicate în prezent de CARP Reşiţa sunt cuprinse între 8 şi 12%. De asemenea, pensionarii care merg la tratament într-o staţiune balneară primesc la întoarcere un ajutor de 20% din valoarea biletului. O altă facilitate pe care CARP o acordă membrilor săi este ajutorul de înmormântare. În funcţie de vechimea defunctului, familia acestuia poate primi un ajutor între 170 şi 1.170 de lei.

Cadou pentru vârstnici
În data de 1 octombrie, cu ocazia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Pensionarilor, CARP Reşiţa a acordat un ajutor bănesc, în sumă de 60 de lei, pentru un număr de 339 de persoane cu pensii sub 500 de lei.

Roxana Nafiru

Sursa: www.caon.ro

yim Supravieţuiesc din împrumuturigmail Supravieţuiesc din împrumuturibookmark Supravieţuiesc din împrumuturidelicious Supravieţuiesc din împrumuturidigg Supravieţuiesc din împrumuturimyspace Supravieţuiesc din împrumuturishare save 120 16 Supravieţuiesc din împrumuturi

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National