Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internet

mofoca

Trei tineri din Cluj, Codin Pop, Ramona Cordos si Mihai Banea, au creat douã personaje animate care au strâns peste un milion de vizionãri pe internet. MO, robotul burtos care are probleme cu alcoolul, si camaradul sãu, F.O.C.A., mult mai evoluat si mai sobru, au apãrut pânã acum in doar trei episoade. Primul filmulet cu MO si F.O.C.A., numit „Tatuaj” a fost lansat pe YouTube si in doar trei sãptãmâni, avea peste 900.000 de vizionãri. Al doilea filmulet, „Vin”, lansat dupa o sãptãmânã, a ajuns la peste 600.000 de vizionãri in doar 2 saptamani.

Al treilea, „Defect”, a adunat peste 300.000 de vizionãri in doar douã zile. In spatele serialului care a fãcut mai multe vizionãri zilnice decât orice alt produs autohton de gen stau clujeanul Codin Sebastian Pop si prietenii sãi de la creativemonkeyz.com, un site care oferã gratuit lectii si elemente grafice.

Codin Pop (25 de ani), Ramona Cordos (22 de ani) si Mihai Banea (24 de ani) au lansat creativemonkeyz.com pentru cã isi doreau sã ofere lectii gratuite de folosire a programelor de design, graficã sau animatie, elemente grafice gratuite si noutãti din domeniul artei digitale in special. La sfârsitul anului trecut, adicã la sase luni dupã lansarea site-ului, cei trei s-au gândit sã facã tutorialele mai atractive prezentând in deschidere câte un filmulet amuzant. „Ideea de a folosi niste personaje-roboti pentru animatii mi-a venit in timp ce eram la dus”, povesteste Codin.

Numele personajelor au o istorie haioasã. MO este apelativul universal pe care-l folosesc intre ei cei trei creativi (obisnuiesc sã se salute cu „ce fa’ mo?”), iar F.O.C.A. vine „de peste tot si de nicãieri”, dupã cum spun tot ei. „Era pe vremuri un rapper clujean, «Ais The Chef», care cânta ceva de genul «E Cluj-Napoca/ imi iubesc orasul/ Cum iubeste oceanul foca». Aveam versurile astea in cap când am pus nume personajelor. Mai târziu am aflat cã Mihai are un prieten poreclit asa”, explicã Codin. Totusi, Ramona a gãsit o explicatie mai „aplicatã” acronimului: Fabricat Original Cu Aluminiu (F.O.C.A). Dupã ce a desenat mai multe variante, Codin s-a oprit la cea in care MO este un robot alcoolic burtos, ruginit si hiperactiv, iar F.O.C.A. unul mai sobru, mai serios si mai avansat tehnologic. Povestea spune cã, dupã o scurtã perioadã de glorie, MO si F.O.C.A. – roboti de talie micã fabricati in România – intrã in dizgratie odatã cu aparitia primelor modele de talie mare, fiind „uitati” intr-un depozit al Institutului National de Roboticã, de a cãrui bunã functionare trebuie sã se asigure.

Serverul a fost blocat

Când primul filmulet a fost gata, era evident cã animatia iesise prea bunã cã sã fie pusã in deschiderea unui tutorial: „Am pus filmuletul pe pagina de noastrã de Facebook si am rãmas socati când am vãzut cã in doar câteva ore a fost distribuit de 16.000 de oameni”. Asa cã s-au gândit sã facã mai multe episoade cu MO si F.O.C.A. pe care sã le urce pe YouTube, ca sã aducã vizitatori pe site-ul lor.

Dupã al doilea episod s-au ingrijorat brusc: din ce in ce mai multi internauti erau incântati de filmulete. „Nu mai era vorba de o joacã; trebuia sã ne asumãm responsabilitatea de a scoate la momentul anuntat urmãtoarele episoade”, mãrturiseste Codin. La 3 februarie, imediat dupã ce au urcat pe YouTube al treilea episod (oficial episodul 2, pentru cã prima animatie a fost consideratã episodul pilot), serverul care gãzduieste site-ul s-a blocat, dupã ce a inregistrat un vârf de 35.000 de vizitatori.

Desi sunt si unii care-i acuzã de plagiat, majoritatea mesajelor primite au fost „de bine”. „Foarte multi au cerut sã scoatem câte un filmulet la douã zile, ceea ce este destul de putin probabil in acest moment”, spune clujeanul, explicând cã ideea principalã si dialogurile se stabilesc in urma unor brainstorminguri de weekend (Mihai Banea locuieste momentan la Sibiu, asa cã sedintele se desfãsoarã tot pe internet). Animatia se face, in cel mai fericit caz, intr-o zi si jumãtate, iar vocea (care-i apartine lui Codin) mai ia o zi de muncã.

Ce planuri noi au tinerii pentru roboti

Cei de la „creativemonkeyz” se gândesc sã mai introducã niste personaje in serial si sã mai lucreze la muzicã. „Pentru generic – imnul României in opt biti – am lucrat cu Cezar «Druidul» Enache, care sperãm cã va accepta cât mai curând sã intre in echipa noastrã, pentru cã tot mai multi ne cer un ringtone”, spune Codin. si tot la cererea publicului, Codin, Ramona si Mihai plãnuiesc sã lanseze pânã la sfârsitul lunii un magazin online in care sã vândã tricouri, cãni, pixuri etc. cu imaginea robotilor. Cei trei sperã ca notorietatea câstigatã sã-i ajute si in promovarea site-ului creativemonkeyz.com, unde vor continua sã posteze lectii gratuite.

Robotzii MO si F.O.C.A. – VEZI TOATE EPISOADELE

 

Sursa: Adevarul.ro

yim Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetgmail Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetbookmark Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetdelicious Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetdigg Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetmyspace Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internetshare save 120 16 Robotzii MO si F.O.C.A. au sute de mii de fani pe internet

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National