ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCU

tramvai_cu_cai_linia_4_109-300x205

Ziua Transportatorului este un eveniment naţional care s-a înscris în calendarele Regiilor în a doua sâmbătă din luna iunie a fiecărui an. Pentru Timişoara se împlinesc 142 de ani de când primul tramvai tras de cai a ieşit în traseu. „În 3 Noembrie 1867 s’au pus bazele societäţii pe acţiuni, pentru construirea unei linii ferate cu tracţiune animală, în scopul facilitării transportului de persoane şi mărfuri, pe distanţele între suburbiile Fabrică, Cetate şi Iosefin, până la gara Căilor Ferate.”

(Monografie 1869-1929, întocmită de Direcţiunea Tramvaielor Comunale Timişoara, din cap. I Înfiinţarea tramvaiului cu cai).  În 1869 a circulat pentru prima dată vagonul tras de cai.
Vineri, 10 iunie de la ora 09.00 invităm publicul timişorean la depoul din bvd. Take Ionescu, nr. 56 să viziteze primele tramvaie româneşti şi nu numai, care au fost în circulaţie. Este ziua porţilor deschise (de la depou)  când puteţi să urcaţi într-un tramvai Timiş, să luaţi loc pe băncile din vagoanele Gemene sau să sunaţi din soneria replicii tramvaiului tras de cai. Exponatele vor putea fi admirate până vineri după-masa.
Cei care vor fi în oraş să ştie că au la dispoziţie un tramvai special decorat pentru această ocazie care va circula pe traseul: depoul Badea Cârţan-Piaţa Traian-Prefectură-Piaţa Libertăţii-Catedrala Mitropolitană-Piaţa Maria-Piaţa Bălcescu-Febrica de Bere-Piaţa Traian-Piaţa Badea Cârţan-Gara de Est-Piaţa Traian-Piaţa Libertăţii.
Tramvaiul va circula gratuit toată ziua de vineri, iar doritorii pot ajunge în depoul din Badea Cârţan cu acest tramvai. Îl veţi recunoşte uşor pentru că are istoricul tramvaielor pictat în exterior. Desenele poartă semnătura artiştilor de graffitti Alexandru Neculai (27 de ani, absolvent al Facultăţii de Arte din Timişoara) şi Flavius Roua (23 de ani, student în ultimul an al Facultăţii de Arte din Timişoara). Lucrarea, care marchează Ziua Transportatorului, este şi o formă de manifestare legală şi estetic-armonioasă a graffitti. Dorim să aratăm că se pot realiza astfel de picturi pe spaţii neconvenţionale, care să iasă din zona underground şi să se integreze în peisajul urban.

yim ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUgmail ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUbookmark ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUdelicious ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUdigg ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUmyspace ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCUshare save 120 16 ZIUA TRANSPORTATORULUI ÎN TIMIŞOARA SE SĂRBĂTOREŞTE   VINERI 10 IUNIE LA DEPOUL DIN TAKE IONESCU

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National