O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romania

fotbal 006

Primul meci de fotbal pe teritoriul actual al României s-a jucat, la Timişoara, în 1899, iar momentul a fost marcat, astăzi, prin transformarea pasajului CFR de pe Calea Aradului într-o imensă poartă de fotbal.

O stire mãruntã din 11 iunie 1899 a Gazetei Maghiare, ziar din Timisoara, anunta intentia unui profesor de gimnasticã de la Liceul Piarist de a organiza o demonstratie a unui sport nou, din Anglia. Carol Müller se numea dascãlul, iar acelasi ziar avea sã scrie mai târziu: “Cel mai interesant moment al serbãrii scolare a fost noul joc englez cu mingea. Acesta se practicã doar cu piciorul si a fost prezentat prima datã la Timisoara în 25 iunie 1899. Au jucat câte 11 elevi din clasele a sasea si a saptea, iar dupã 45 de minute niciuna dintre echipe nu a reusit sã marcheze vreun gol”. Acum stim cã acesta a fost primul meci de fotbal jucat pe teritoriul actual al României dupã regulile moderne ale jocului, cu bilet de intrare, iar publicatia nota cã reprezentatia a încântat spectatorii.

Povestea de succes a fotbalului timişorean a continuat apoi cu trofeele şi campionatele cucerite de echipele oraşului, nume precum Chinezu sau Ripensia scriind file de istorie în cartea fotbalului românesc, ultimul trofeu cucerit de timişoreni fiind titlul naţional la Juniori A, cucerit săptămâna trecută de un lot de tineri aflat sub comanda lui Robert Fruşa şi Ovidiu Preda. Pentru trofeul adus Timişoarei, în proxima şedinţă de Consiliu Local îi vom onora pe aceşti tineri, oferindu-le câte o diplomă de excelenţă, un gest simbolic pentru a răsplăti viitorul timişorean al unui sport care, de zeci ani, clasează Timişoara pe primul loc în clasamentul asistenţei la evenimente sportive.

Evenimentul de astazi face parte din demersul Municipiului Timişoara de a candida pentru titlul de Capitală Culturală Europeană, Primăria Municipiului Timişoara organizează diverse acţiuni menite să promoveze oraşul nostru ca un oraş cultural şi să promoveze în rândul timişorenilor (şi nu numai) ideea susţinerii oraşului nostru.

Printre aceste acţiuni se numără şi o campanie de promovare a premierelor înregistrate de-a lungul timpului în Timişoara, campanie realizată prin metode neconvenţionale, dar cu impact asupra publicului.  Campania de promovare a premierelor a debutat la mijlocul lunii mai cu evenimentul “Prima bibliotecă” – cel care a deschis şirul acţiunilor care stau sub semnul lui “prima/primul”.

Valentin Handro

yim O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniagmail O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniabookmark O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniadelicious O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniadigg O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniamyspace O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romaniashare save 120 16 O poarta de fotbal in memoria primul meci din Romania

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National