Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Foto

DSCF1020 (Small)

De Sfantul Ilie, patronul spiritual al pilotilor, timisorenii de toate varstele s-au adunat la Aeroportul militar Timisoara pentru a se bucura de showul aerian realizat de militarii in uniforma albastra. Sute de persoane au pasit prin portiile deschise pentru vizitatori doar astazi si au admirat avioanele tip MIG 23 expuse la sol. Atractia principala a spectacolului dedicat sarbatorii Zilei Fortelor Aeriene Romane a fost demonstratia aviatica a elicopterelor IAR 330.

Cinci aeronave MIG 23 si cateva elicoptere parcate pe pista de aterizare au starnit curiozitatea oaspetiilor civili. In mod special micuti au fost cei mai fericitii. Copii au putut urca la bord, au facut o multime de poze, iar de la pilotii sau maistrii militari au aflat cum se conduce un elicopter militar.

Demonstratia de maiestrie a pilotilor militari a incantat asistenta. Dupa ce elicopterele au zburat la 50 de metri distanta de sol, spre final s-au apropiat de oameni si chiar au aterizat alaturi. Demonstratia a cuprins zbor in formatie de celula, romb si sageata, dar si un truc special numit ruleta ruseasca. Prichindeii aflati pe pista au urmarit cu mare atentie cand, din partea stanga, elicele unuia dintre aparate au trecut la doar 30 de centimetri de elicele celorlate doua elicoptere care veneau din partea dreapta a pistei. Cand cele trei elicoptere au finalizat manevra, au salutat cu ajutorul farurilor publicul, iar juniorii i-au aplaudat minute in sir. 

Elicopterele de lupta IAR 330 sunt dotate cu sistem GPS, display si harta digitala color, precum si  radar meteorologic si sistem cu infrarosu. Aceste dotari au fost facute pentru acuratetea misiunilor de cercetare si salvare, pe langa cele de razboi.

Aviatorii banateni si invitatii lor au avut parte la sfarsit de o serbare campeneasca. La masa pe langa mancarea traditionala de fasole de la cazan, musafiri au savurat  specialitatii culinare din gastronomia militara si au inchinat paharele de bere in cinstea aripiilor romanesti.

Baza Aeriana 93 Giarmata a fost inchisa in anii 2004-2005, cand aparatele de zbor au fost transferate la Campia Turzii. Timisoara nu mai dispune, in prezent, de o flota aeriana, ci doar de o escadrila de elicoptere subordonara Flotilei 71 Aeriene “General Emanoil Ionescu”. Desfiintarea bazei militare a facut posibila extinderea aeroportului civil, dupa ce NATO a considerat ca aeroportul militar de la Timisoara nu poate fi utilizat in scop militar, deoarece avea o portiune de circa doi kilometri comuna cu pista aeroportului civil.

Din intreaga Baza 93, la Timisoara a ramas in functiune radarul FPS 117, componenta esentiala a sistemului de management al spatiului aerian al Romaniei – ASOC. Toate avioanele de lupta MIG-21 LanceR din dotare au fost redistribuite altor baze, cele mai multe mergand la Campia Turzii. De asemenea, personalul Bazei 93 a fost transferat la alte unitati, cu exceptia acelor cadre militare care au preferat sa treaca in rezerva.  Baza 93 de Aviatie, creata in 1953, a lasat in amintirea timisorenilor “Escadrila din Ceruri”, un monument impozant ridicat in memoria celor circa douazeci de “aripi frante”, piloti decedati in diferite imprejurari, in accidente de aviatie.

Valentin Handro

GALERIE FOTO:

yim Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotogmail Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotobookmark Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotodelicious Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotodigg Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotomyspace Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Fotoshare save 120 16 Acrobatii cu elicoptere la Timisoara de Ziua Aviatiei Romanesti.Galerie Foto

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National