Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Foto

img_6632-small

Timisoreni cu mic si mare au ocupat pentru cateva ore faleza de la piciorul podului langa Catedrala Mitropolitana pentru a sarbatori Ziua Marinei. Atractia de astazi a fost expozitia de navomodele organizata chiar in acest spatiu. La manifestare au participat si Scorpionii Galbeni.

Mihaela Purec, unul dintre organizatorii evenimentului, spune  ca in acest an, sarbatoarea a fost un adevarat succes. “Ne-am adunat aici, pentru ca e zona in care se gasesc singurele vapoare ce stationeaza, D’Arc si Pelican. Suntem port, Bega a fost primul canal navigabil atestat din Romania, primul port din tara unde au existat curse de pasageri, iar anul acesta am celebrat 225 de ani de la deschiderea navigatiei pe Bega”, explica Purec.

Alaturi de barcute, timisorenii au putut vedea si cum arata un dictionar care contine termeni marinaresti. Daca barcutele au fost atractia zilei, orele serii dedicate Marinei a beneficiat de o respectabila desfasurare de forte. Dupa ce s-a cantat imnul national de catre fanfara, generalul de brigada Gheorghe Simina a primit onorul formatiei de garda a Scorpionilor Galbeni si a transmis in numele Armatei felicitarile pentru cei care slujesc pe ape. In continuare cei prezenti au avut parte de lectie de istorie cu Radu Sichim, apoi domnul general a dezvelit o placuta comemorativa pentru marcarea aniversarii a 255 de ani de la prima reglementare a navigatiei si comertului pe Bega. De semenea, a fost lasată la apa o ancoră de flori în memoria eroilor marinari, dupa care orchestra Garnizoanei Timisoara a sustinut un concert extraordinar. Ceremonialul de la vaporul D’arc s-a incheiat imediat dupa ce militarii au aprins tortele pe malul Canalului Bega.

Chiar daca Timisoara nu are Marina si nici marinari zecile de persoane de toate varstele adunate au putut admira evolutia pe apa a mai multor navomodele participante la concursuri nationale si internationale, unele dintre ele castigatoare, piese de valoare ale Clubului Sportiv Municipal – Sectia navomodelism.

Pe tot parcursul zilei de 15 august timisorenii au putut vizita expozitia de navomodele ale Clubului Naval. Barcutele, unele cu motor, sunt lucrate manual si cat se poate de migalos. Unele au fost asezate atent in acvarii, altele pur si simplu au ocupat loc cat o masa. De diferite marimi, unele barci sunt destul de scumpe. De exemplu, o nava militara in miniatura, care detine motor si poate fi oricand lansata la apa, costa peste 6.000 de euro.

Pe apele curgatoare ale canalului timisorenii s-au plimbat cu barci si cu hidrobiciclete. De pe pod o multime mare de cetateni au urmarit activitatile derulate pentru petrecerea Zilei Marinei.

 

Eugen Baletean 
 
GALERIE FOTO:
yim Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotogmail Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotobookmark Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotodelicious Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotodigg Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotomyspace Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Fotoshare save 120 16 Sarbatoarea Marinei la Timisoara pe malul Begai .Galerie Foto

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National