Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Foto

IMG_8834
Prima zi a ediției 2011 a Festivalului Național de Muzică Ușoară Mamaia a adunat pe scenă voci acceptabile și câteva bune, unele compoziții muzicale cu șanse de carieră îndelungată și prezentatori care au alunecat de multe ori spre scălâmbăială. Peste toate a venit un moment mai mult magic decât emoționant, o suită de recitaluri in memoriam Cornel Fugaru.
 

Bogdan și Cosmin de la Ca$$a Loco au fost din când în când , pe post de prezentatori, aduși spre menirea lor de Geanina Corondan, o porfesionistă în domeniu. Neinspirați au fost cei care i-au îmbrăcat pe băieți: așa, mai de criză. Unul în pantaloni scurți și sacou, iar celălalt în încălțări cu vedere directă și neintermediată la maleola internă și la cea externă. Fără discriminare. Băieții au fost puși în umbră de comportamentul scenic al Geaninei Corondan care, subtil și cu eleganță, le-a ținut cursuri scurte de dicție chiar pe scenă. În direct și la o oră de vârf, după o formulă consacrată în tulburările politice autohtone de acum 21 de ani.

Băieții au nevoie imperioasă de lecții de vorbire, pentru că vorbesc precum cântă. Cu o spotaneitate de cârciumă, unul dintre a făcut o glumă ”dă băiat dă cartier” cu privire la numele de familie al uneia dintre concurente. Numele de familie al fetei era ca al unei păsări … Diana Ioana Prepeliță din Iași a avut una dintre cele mai bune prestații artistice ale serii: voce foarte bună pentru vârsta ei, lucrată corespunzător, un timbru interesant. Cu perseverență va ajunge departe și se va mai auzi de ea.

Lorena Muntenaș din București a încântat asistența cu o bună reprezentație artistică, și ea cu o voce lucrată interpretând o piesă adecvată vocii ei. Oana Diana Radu din Craiova a avut și ea o bună prezență scenică, cu o voce foarte puternică, prezență ce a fost foarte bine primită de public, care a apaludat-o îndelung.

Parcă țipând un pic, Francesca Maria din București a a cântat în limite acceptabile, dovedind că e nevoie de exercițiu și nu unul oarecare, ci unul permament pentru menținerea în formă a vocii. O altă concurentă cu o voce dintre cele care, cultivate, o vor plasa printre preferatele publicului, Camelia Stanciu din Călărași.

Singurul băiat din prima seară a secțiunii de interpretare, Dragoș Mihai Paraschiv din Focșani pare că a fost un pic emoționat dar s-a descurcat foarte bine, vocea dovedindu-se lucrată cu perseverență. Nu a trecut, însă, de limitele obișnuite care nu ies în evidență. În plus, ca pretendent la afirmare nu prea era în postura de a se prezenta pe scena unui festival de ținută cu o ținută a cărei cămașă lăsa o priveliște neîngrădită către lănțicul de aur de la gât și de la ce se mai găsea pe lângă. Cu piesa ”Tu nu vezi cerul” a lui Andrei Tudor, junele Paraschiv a dovedit că e greu să atingi performanțele lui Pașa, cel care a cântat-o pentru prima dată la Mamaia-2009.

Buzoianca Andreea Bunea, cu o voce foarte bună, deloc timidă, a avut o prezență scenică dinamică, a cântat, a dansat tot timpul într-un ritm antrenant. O seară mai puțin reușită, o posibilă problemă temporară cu vocea, lipsa de exercițiu sau o îndrumare greșită în alegerea piesei au condus-o pe Nicoleta Țicală din București la o prestație artistică dezolantă, cu unele ieșiri în decor. În decorul auditiv ! De câteva ori a falsat cu grație.

Campioana primei seri a secțiunii de creație pare să fi fost Cătălina Ciorăscu, o ieșeancă cu șanse mari de a deveni un nume în componistica românească. Ea a compus piesa ”Vei afla dragostea” căreia i-a scris și versurile. Piesa a fost interpretată de Daniela Cojocaru.

Cu prestanța maestrului, Marcel Dragomir și a sa piesă ”Ciao, amore, come stai ?” pe versurile lui Eugen Dumitru, fost vedeta incontesabilă a serii, cu trei rânduri de aplauze în timpul intrepretării excelente a Andreei Oana Olariu. Și melodia lui Gabriel Băruță ”Doar noi” interpretată de Florin Costea a fost foarte bine primită de public.

În rest, piese bune dar care nu au ieșit prea mult în evidență: ”Nu mai vreau” de Dan Manciulea și Călin Sorin, ”Mereu învingător” de Tudy zaharescu, ”Doar a ta” de Liviu Cocoru, Marius Drăghici, Cătălin Fântâneanu, Cătălin Cotelin și Anamaria Popa, ”Aș vrea” de Elena Gatcin și ”Destinul a ales” de Eugen Danny Cioacă.

Moment evocator, emoționat și înălțător depotrivă a fost recitalul In Memoriam Cornel Fugaru. Prezentatorii, care fuseseră prezenți la repetiții, au spus doar câteva cuvinte și au dezvăluit cât de puternic i-a emoționat momentul ce urma să vină, atunci la repetițiile care avuseseră loc cu două zile înainte. A fost chiar așa: un moment emoționant având în vedere că Bebe Fugaru s-a dus să compună muzica îngerilor, când îngerii de pe pământ încă îl mai așteptau cu lecții, sfaturi și povețe.

Chiar ei, îngreașii de pe pământ, elevi ai școlii de muzică a lui Cornel Fugaru, au deschis momentul evocator: copiii din mai multe generații care i-au trecut prin mână maestrului nedrept de repede plecat dintre noi.Puțin ciudat, șsau poate nu !, în timpul interpretării lor și a celor a seniorilor, pe alocuri aveai impresia că auzi chiar vocea inconfundabilă a Maestrului. De acolo de Sus. De parcă era chiar el undeva în spatele scenei și mai ”punea voce” din când în când.

O mică parte a celor pe care i-a îndrumat în carieră și cărora le-a scris piese, au urcat pe scenă cântând melodiile lui Cornel Fugaru: Lucia Dumitrescu, Vlad Fugaru, Nico, Adrian Enache, Marcel Pavel, Aurelian Temișan și Gabriel Cotabiță. La sfârșit, de la cel mai mic la cel mai mare dintre cei ce i-au fost învățăcei maestrului au intrat în scenă cu candele aprinse pentru sufletul mare al lui Bebe.

Pe ecranele uriașe din scenă au fost proiectate imagini din clipuri de arhivă cu melodiile lui Cornel Fugaru. Care, mult prea devreme, a ales nemărginirea … Festivalul Mamaia 2011 este organizat de Consiliul Județean Constanța și Fundația ”Fantasio” Constanța, producător asociat fiind Soceitatea Română de radiodifuziune.

 

Eugen Baletean 
 
GALERIE FOTO:
yim Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotogmail Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotobookmark Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotodelicious Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotodigg Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotomyspace Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Fotoshare save 120 16 Voci bune si putine creatii de calitate la prima zi a festivalului Mamaia 2011.Galerie Foto

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National