Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş.

Caransebes (44)

Ediţia a VIII a a Serbărilor Cetăţii se încheie astăzi, 18 septembrie, la Caransebeş. Evenimentul a cuprins manifestări pentru toate gusturile, la care s-a adaugat partea de distracţie de la care nu au lipsit tarabele cu mici şi bere … şi locurile de distracţii. În prima zi a acţiunii Filarmonica de Stat din Arad a prezentat pentru prima dată un concert la Caransebeş. Manifestarea culturală s-a desfăşurat pe treptele Catedralei Ortodoxe „Învierea Domnului” şi „Sfântul Prooror Ilie Tezviteanul”, din centrul civic, de asemenea în premieră pentru comunitatea locală.

 

Orchestra condusă de dirijorul Cristian George Neagu, a interpretat arii din Bach, Bizet, Brahms, Mozart, Porumbescu, Erkel, Ceaikovski, şi Strauss.

În a doua zi s-a deschis publicului Salonul Internaţional de Grafică Satirică şi Caricatură, un proiect deosebit de important pentru municipalitate, ce l-a avut în prim plan pe renumitul caricaturist ªtefan Popa Popa’s, preşedintele Fundaţiei ,,Popa’s Art” şi a Academiei ,,Popa’s”.
Acţiunea a avut loc la Galeria de Artă Corneliu Baba, la care au participat personalităţi locale dar şi Ambasadorul Belgiei la Bucureşti Excelenţa Sa Phillipe Beke, care a venit Caransebeş la invitaţia primarului municipiului Marcel Vela.
În cadrul Salonului a avut loc festivitatea de premiere la Concursul Internaţional de Caricatură organizat de Casa de Cultură, apoi a fost prezentată o expoziţie cu lucrările concurenţilor şi două proiecţii video ce l-au avut ca subiect pe maetrul Popa’s. Pentru caricaturizarea la minut doritorii au stat la rând minute bune însă a merit pentru că membrii Academiei de Artă ªtefan Popa Popa’s au lucrat ore în şir pentru reuşita portretelor umoristice.
ªtefan Popa Popa’s s-a născut la Caransebeş şi este singurul român care figurează în Cartea Recordurilor, datorită faptului că poate realiza portrete umoristice în cel mai scurt timp.
În prezent, el este Cetăţean de Onoare al oraşului natal, dar şi al altor 26 de localitaţi din ţară, unde a obţinut peste o sută de premii.
Pe plan internaţional, a fost medaliat de 59 de ori şi nu mai puţin de 200 de actuali sau foşti şefi de state şi de guverne au portrete semnate Popa’s.
Recent în Italia Premiul Mediterraneo Arte, care se acordă o dată la trei ani unor personalităţi ştiinţifice sau artistice, i-a fost conferit maestrului ªtefan Popa POPA’S de către Giorgio Cegna, preşedintele asociaţiei „Artisti e Creativi”. E suficient să menţionăm că printre cei premiaţi se află celebrul tenor Luciano Pavarotti.
POPA’S a fost apreciat ca fiind un portretist deosebit, un „artist incredibil” care reuşeşte să „citească sufletul” persoanei căreia îi realizează portretul.
ªtefan Popa POPA’S este primul român căruia i s-a decernat acest premiu ca un omagiu pentru întreaga activitate artistică
Este membru al Fundaţiei pentru ªtiinţă şi Arte a Academiei ,,Cita” din Roma şi membru al Asociaţiei Artiştilor Plastici – UNESCO, fiind un foarte bun ambasador al României peste hotare.

Serbările Cetăţii au fost întregite de animaţie stradală, dansuri medievale, lupte de cavaleri, animaţie pe catalige, teatru medieval şi animaţie cu foc. Caransebeşenii au urmărit trupele Nosa, Garda Bistriţei, Păpuşile Uriaşe ale Bistriţei, Anonomii din Târgu Mureş, recital cu Cimpoierii Bordo Sarcany din Ungaria şi multe alte spectacole stradale în care au fost prezentate lupte de cavaleri de către Paladinii de la Terra Medieş din Mediaş.
ªi ca sărbătoarea să fie pe măsură nu au lipsit terasele de alimentaţie publică, tarabele unde s-au comercializat diverse articole şi parcurile de distraţii pentru copii şi tineri.

Timp de 4 zile zona centrală a fost închisă circulaţiei, iar traseul de la Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă până la Catedrala Ortodoxă a fost împânzită de caransebeşeni. Aceştia au aplaudat minute în şir concertele trupelor rock , care au urcat pe şcenă în ultimele două zile.

yim Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. gmail Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. bookmark Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. delicious Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. digg Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. myspace Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş. share save 120 16 Peste 10 000 de caransebeşeni au luat parte la Serbările Cetăţii, o acţiune care a intrat deja în tradiţia locului, organizată de Casa de Cultură şi Primăria municipiului Caransebeş.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National