Nu se mai opreste gazul la Timisoara

ciuhandu Nu se mai opreste gazul la TimisoaraDiscuţii aprinse între autorităţile locale, vineri dimineaţa, pe tema căldurii din Timişoara, la Prefectura Timiş. Vestea bună, în condiţiile date, este că OMV Petrom Gas nu va mai opri deocamdată gazul furnizat Colterm, ceea ce înseamnă că timişorenii vor avea căldură şi apă caldă. Asta, după ce în cursul zilei de joi locuitorii racordaţi la sistemul centralizat au rămas în frig şi fără apă caldă. Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a convocat vineri Comitetul pentru situaţii de urgenţă, pentru a analiza situaţia creată la Timişoara după ce OMV Petrom Gas a oprit gazul pentru Colterm, din cauza unei datorii neachitate de 13 milioane de lei, iar timişorenii au rămas în frig în cursul zilei de joi.

Prefectul judeţului Timiş, Mircea Băcală, a început întâlnirea prin a-l acuza voalat pe primarul Gheorghe Ciuhandu că a dezinformat atunci când a transmis că el împreună cu directorul Colterm, Aurel Matei, au rezolvat problema furnizării gazului către Timişoara. Prefectul a făcut o prezentare pe ore şi minute a discuţiilor pe care le-a avut cu ministrul Economiei, Ion Ariton, afirmând că, în timp ce el intervenea la Bucureşti, primarul Timişoarei şi directorul Colterm se aflau în avion către Timişoara.

„Ceea ce nu înţeleg e cum aţi rezolvat dumneavostră această problemă, când vă aflaţi în avion. ªi anul trecut şi în luna septembrie v-am atras atenţia că nu sunteţi pregătiţi pentru situaţii de extremă urgenţă (…) Dacă în această seară nu venim cu soluţii ne vom afla în aceeaşi situaţie de a fi închis gazul. Ne trebuie combustibil alternativ, v-am spus acest lucru de un an de zile”, a afirmat Băcală.

De cealaltă parte, primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, nu a mai putut suporta acuzaţiile pe care i le aducea prefectul şi a încercat să îi răspundă, fiind însă întrerupt în repetate rânduri de reprezentantul Guvernului în Timiş.

După câteva momente, Ciuhandu a răbufnit şi chiar s-a ridicat să plece din sala în care avea loc şedinţa Comitetului pentru situaţii de urgenţă.

„N-am venit să vă ascult pledoaria. Eu am fost chemat pentru o discuţie în cadrul Comitetului pentru situaţii de urgenţă. Constat că veniţi cu acuze şi aţi convocat şi o conferinţă de presă. Este o înscenare! (…) Nu sunt sluga dumneavostră! Dacă nu mă lăsaţi să vorbesc, îmi iau pălăria şi am plecat! Peroraţi de zece minute şi lansaţi numai acuze! Eu nu pot să mai stau în aceste condiţii”, a afirmat edilul-şef al Timişoarei.

Ciuhandu a spus că situaţia gravă în care se află Colterm se datorează şi faptului că, „din raţiuni electorale”, majorarea tarifului la gigacalorie a fost amânată timp de trei ani. Mai mult, a afirmat primarul Timişoarei, blocarea în instanţă timp de un an de către Prefectura Timiş a Hotărârii Consiliului Local Timişoara privind majorarea gigacaloriei ar fi costat Colterm 17 milioane de lei, bani care acum ar fi putut fi folosiţi pentru plata restanţei de 13 milioane de lei către OMV Petrom Gas şi a tuturor penalităţilor aferente.

În timp ce Mircea Băcală şi Gheorghe Ciuhandu se certau, în sală a intrat preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, care l-a chemat pe edilul-şef al Timişoarei la el în birou pentru a vorbi cu ministrul Economiei, Ion Ariton, care tocmai negocia cu reprezentanţii OMV Petrom Gas.

După câteva minute, Ostaficiuc s-a întors şi a anunţat că situaţia a fost rezolvată, iar OMV Petrom Gas nu va întrerupe furnizarea gazului către Colterm, vineri la ora 18, aşa cum ameninţase încă de joi. Condiţia OMV Petrom Gas este ca reprezentanţii municipalităţii să prezinte urgent cu un grafic de plată a datoriilor.

Vă reamintim că Timişoara a rămas fără căldură şi apă caldă timp de câteva ore, joi, după ce OMV Petrom Gas a oprit gazul pentru Colterm, din cauza unei datorii neachitate de 13 milioane de lei.

Ulterior s-a revenit asupra situaţiei, în urma unor intervenţii la Guvern pentru care şi-au asumat meritul iniţial prefectul de Timiş, Mircea Băcală, prin vocea sa şi „domnul preşedinte” (al Consiliului Judeţean Timiş şi al PDL Timiş – n. r.) Constantin Ostaficiuc, şi apoi primarul Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu, în timp ce timişorenii resimţeau în apartamente efectele opririi gazului…

Conducerea Colterm şi reprezentanţii Primăriei Timişoara au acuzat „partenerii” de la OMV de rea-voinţă precizând că în octombrie şi noiembrie au plătit peste 60 de milioane de lei la furnizorul de gaz.

Primarul a anunţat că va fi încheiat un contract cu un alt furnizor de gaz pentru producerea de energie termică în condiţiile în care contractul cu OMV Petrom Gas oricum urmează să expire.

Sursa: tion.ro

yim Nu se mai opreste gazul la Timisoaragmail Nu se mai opreste gazul la Timisoarabookmark Nu se mai opreste gazul la Timisoaradelicious Nu se mai opreste gazul la Timisoaradigg Nu se mai opreste gazul la Timisoaramyspace Nu se mai opreste gazul la Timisoarashare save 120 16 Nu se mai opreste gazul la Timisoara

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National