Romanii sunt inventivi .. Cum se “fenteaza” taxa auto in 2012

taxa

Cine vrea să îşi cumpere o maşină în acest an şi nu vrea să fie nevoit să plătească taxa auto 2012 ar trebui să se “ferească”, printre altele, de maşinile cu normă Euro 5 înmatriculată până la 31 decembrie 2010 sau pentru o maşină pentru care proprietarul a obţinut, în instanţă, returnarea banilor plătiţi pe taxa auto.Persoanele care vor cumpăra în acest an o maşină second hand, cu normă de poluare Euro 5, înmatriculată până în 31 decembrie 2010, vor fi obligate să plătească taxa de poluare, reiese din normele de aplicare a taxei auto, aprobate miercuri de Guvern.


Aceste autovehicule erau scutite, până acum, de plata taxei de poluare, deoarece la momentul înmatriculării, cuantumul rezultat în urma calculării acesteia a fost egal cu “0″.

“Degeaba cineva şi-a cumpărat Logan nou în 2009 – care atunci era scutit de taxă de poluare – acum la vânzare cumpărătorul va fi obligat să achite taxa auto. Maşinile scutite până acum, cele cu motorizare Euro 5, vor fi taxate la tranzacţionare”, a explicat pentru gândul un dealer auto.

“Eu am maşină nouă, cumpărată în 2010, cu norma Euro 5, pentru care atunci nu am plătit taxa auto, pentru că era scutită de plata acestei taxe. Dacă vreau să o vând acum, cumpărătorul va trebui să plătească taxa auto”, a povestit alt dealer auto.

Vicepreşedintele Dacia, Constantin Stroe, a explicat că în urmă cu câţiva ani, statul a acordat unele scutiri pentru a impulsiona producţia de automobile. “Pentru stimularea producţiei noi au fost acordate unele scutiri. De exemplu, atunci când era obligatorie norma Euro 4, pentru cei ce veneau cu motorizare Euro 5 s-a aplicat o scutire (de la taxa auto-n.re.), dar nu este vorba despre un număr semnificativ de maşini”, a declarat pentru gândul Constantin Stroe.

Nu este vorba de “poluatorul plăteşte”, ci de o taxă la tranzacţionare

Reprezentanţii site-urilor auto sunt de părere că de fapt, noua lege nu are la bază principiul “poluatorul plăteşte” aşa cum spun autorităţile. Ei dau exemplul maşinilor cu norma de poluare Euro 5, înmatriculate până la 31 decembrie 2010, la vânzarea cărora în 2012 este obligatorie plata taxei auto, în timp ce pentru o maşină înmatriculată înainte de 2007, care poluează puternic, nu se va plăti taxa auto dacă nu este vândută.

“Nu poluatorul plăteşte, noua taxă este de fapt o taxă la tranzacţie. Pentru o <<epavă>> înmatriculată înainte de 2007 şi care poluează puternic, dacă nu este vândută, nu se plăteşte taxa auto”, a explicat pentru gândul Attila Okányi, directorul general autovit.ro.

Actuala lege privind taxa auto stabileşte că taxa de poluare va fi plătită, o singura dată, pentru autovehiculele noi sau second-hand care sunt înmatriculate pentru prima dată în Romania. Pentru autovehiculele înmatriculate înainte de anul 2007, taxa de poluare va fi achitată de către cumpărător la momentul primei transcrieri a dreptului de proprietate a autovehiculelor, după intrarea în vigoare a aceastei legi, adică 13 ianuarie 2012.
Statul îşi va recupera banii pe taxa auto returnată în urma unor hotărâri judecătoreşti

În plus, din 13 ianuarie 2012, vor plăti taxa auto şi cei care vor cumpăra o maşină de la un proprietar care anterior a obţinut, în instanţă, returnarea cuantumului taxei auto.

“Din 2007 încoace există câteva zeci de mii de hotărâri prin care s-a dispus restituirea integrală a taxelor plătite cu ocazia înmatriculării. Marea majoritate a acestor hotărâri au fost deja executate, în sensul că statul român a restituit taxa şi a plătit dobânzile şi cheltuielile de judecată stabilite de instanţă”, a declarat pentru gândul avocatul Cosmin Costaş.

Cum poţi “fenta” taxa auto 2012

Dealerii auto sunt de părere că românii vor găsi în continuare modalităţi prin care să evite plata taxei auto. Una dintre metode ar fi, în opinia lor, existenţa unui contract de comodat.

“Practic, maşinile non euro, euro 2 şi euro 3 nu vor putea fi vândute, pentru că la acestea noua taxă ajunge la mai bine de o treime din valoarea de piaţă a maşinii. Aşa că românii vor găsi metode să evite plata taxei”, spun dealerii auto.

“De exemplu, pentru un Logan cu norma de poluare Euro 3, fabricat în 2004, taxa de poluare este de 1.056 euro, în timp ce valoarea de piaţă a maşinii este de 3.000 euro. Taxa auto ajunge la să reprezinte o treime din preţ. Aşa că fie o cumperi cu 2.000 euro şi plăteşti 1.000 euro la Fondul de Mediu, fie nu se transcrie dreptul de proprietate şi se circulă cu maşina cu contract de comodat”, conchide dealerul auto.

Sursa : gandul.info

yim Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012gmail Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012bookmark Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012delicious Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012digg Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012myspace Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012share save 120 16 Romanii sunt inventivi .. Cum se fenteaza taxa auto in 2012

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National