Ce faci, te face!

 Ce faci, te face!Joi a avut loc la Politehnica o conferinţă susţinută de ieromonahul Pantelimon ªuşnea şi pictorul Constatin Flondor. Evenimentul a fost organizat de Liga Studenţilor din Timişoara şi a purtat titulatura “Imaginea-putere, frumuseţe, magie”.

Liga Studenţilor este o organizaţie nou-înfiinţată care se va ocupa de promovarea unor astfel de evenimente culturale. Printre proiectele lor se numără şi activităţi cu scop caritabil, ecologic, de educare şi redescoperire a valorilor tradiţionale româneşti. Deviza organizaţiei este “Ce faci, te face”. Tocmai despre transformările imaginilor din artă s-a discutat la conferinţă.

De asemenea, la intrarea în sala unde s-a ţinut conferinţa a fost organizată o expoziţie de pictură şi fotografii. Ieromonahul Pantelimon ªuşnea şi pictorul Constantin Flondor au vorbit despre transformările din viaţa noastră de zi cu zi, ce au impact şi în planul imaginilor. “Ceea ce s-a schimbat în viaţa multora este Universul vizual. Noi respirăm imaginile şi ele se depun ca nişte cărămizi ale personalităţii noastre. Înainte, oamenii trăiau înconjuraţi de natură, care nu este un mediu vizual violent, care să intre cu bocancii în sufletul omului. Þăranii simţeau nevoia să se înconjoare de frumos, o frumuseţe nu departe de cea a naturii. Gândiţi-vă cum îmbătrâneşte o grindă de lemn li cum îmbătrâneşte termopanul. Satul este foarte fotogenic”, a punctat ieromonahul. Părintele a fost completat de Constantin Flondor. “Trăim într-un timp al crizei, însă mă refer la o criză spirituală, nu la cea materială. Ceva s-a întâmplat în decursul timpului. Înainte, orizontul de construcţie al imaginii era unul celest, providenţial. Omul grec, când priva natura, simţea că priveşte zeii”, a spus pictorul. Astfel, cei doi invitaţi au vorbit despre societatea secularizată în care trăim. Pantelimon ªuşnea a atras atenţia şi asupra pericolului manipulării prin imagini. Imaginea are un impact mult mai puternic decât cuvântul, de aceea este folosită nu întotdeauna în scopuri bine-intenţionate.

Ieromonahul Pantelimon ªuşnea trăieşte la mănăstirea Oaşa din judeţul Alba. Părintele a absolvit Facultatea de Belle Arte din Timişoara şi este pasionat de pictură  de icoane şi fotografie. Constantin Flondor este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi profesor consultant al Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii de Vest Timişoara.

Anda Deliu

yim Ce faci, te face!gmail Ce faci, te face!bookmark Ce faci, te face!delicious Ce faci, te face!digg Ce faci, te face!myspace Ce faci, te face!share save 120 16 Ce faci, te face!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National