‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genului

Timisorenii nu au dezamagit , nici de data asta, fiind prezenti, in numar la fel de mare, la opereta ‘’Voievodul tiganilor’’ (Der Zigeunerbaron ). Opereta a fost compusa de Johann Strauss in 1885, pe un libret de Ignatz Schnitzer dupa un roman al scriitorului maghiar Jokai Mor. Opereta este una dintre capodoperele geniului. Premiera a avut loc in Viena , la 24octombrie 1885.
Baronul Sandor Barinkai se intoarce la castelul stramosilor lui, dupa un lung exil, si are neplacuta surpriza sa-si gaseasca proprietatile ruinate si castelul , odinioara falnic, acum o ruina. El se indragosteste de fermecatoarea si tanara tiganca Saffi, fiica ghicitoarei Czipra, si o cere de nevasta. Casatoria se va face cu acordul comunitatii tiganilor, care il vor numi VOIEVUDUL al lor.Dar , pe nesimtite, razboiul vine si le tulbura fericirea. Baronul, contrariat de aflarea vestii ca Seffi este de origine nobila , se hotareste sa mearga la razboi, spre nefericirea acesteia. La intoarcere din razboi, toti sunt victoriosi, baronul refuza onorurile imparateseo si ramane alaturi de Saffi si de tiganii care l-au ales voievod.
Johann Strauss ne deschide o lume in care aparentele sunt inselatoare , traiul sarac, dar lipsit de prejudecati si compromisuri al tiganilor este intr-un conflict continuu cu viata indestulata , dar plina de constrangeri al celor bogati. ”Voievodul tiganilor ” este o lectie de libertate si rezistenta in fata obstacolelor sociale, politice si religioase; o libertate innascuta , careia i se opun prejudecatile nascute din patima banului.
Numerosi artisti tineri dau viata personajelor lui Johann Strauss: Contele Homonay BOGDAN ZAHARIA,Contele Carnero MIHAI PRELIPCIAN ,Sandor Barinkay CRISTIAN BALASESCU, Kalman Zsupan CRISTIAN RUDIC , Arsena CRINA VEZENTAN, Mirabella NINA ZAHARESCU, Ottokar REMUS ALAZAROAE, Czipra GABRIELLA VARVARI, Saffi LACRIMIOARA CRISTESCU ,Secretarii MUGUREL CHIRILA, CATALIN VINARS, Pali IULIAN IOAN, IOSIPMihaly OCTAVIAN LUSCA, Istvan COSMIN BORLOVAN , Un tigan batran DANUT BOTTNER.
Pentru un oras cu multe tentatii in ale divertismentului , timisorenii au ales din nou cultura. Opera si opereta , ca gen de spectacol , va dainui peste vremuri, se va adapta. Publicul timisorean a demonstrat, inca o data ,ca iubeste ceea ce este frumos.
Ioana Herte