‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genului

DSCN3091

Timisorenii nu au dezamagit , nici de data asta, fiind prezenti, in numar la fel de mare, la opereta ‘’Voievodul tiganilor’’ (Der Zigeunerbaron ). Opereta a fost compusa de Johann Strauss in 1885, pe un libret de Ignatz Schnitzer dupa un roman al scriitorului maghiar Jokai Mor. Opereta este una dintre capodoperele geniului. Premiera a avut loc in Viena , la 24octombrie 1885.

Baronul Sandor Barinkai se intoarce la castelul stramosilor lui, dupa un lung exil, si are neplacuta surpriza sa-si gaseasca proprietatile ruinate si castelul , odinioara falnic, acum o ruina. El se indragosteste de fermecatoarea si tanara tiganca Saffi, fiica ghicitoarei Czipra, si o cere de nevasta. Casatoria se va face cu acordul comunitatii tiganilor, care il vor numi VOIEVUDUL al  lor.Dar , pe nesimtite, razboiul vine si le tulbura fericirea. Baronul, contrariat de aflarea vestii ca Seffi este de origine nobila , se hotareste sa mearga la razboi, spre nefericirea acesteia. La intoarcere din razboi, toti sunt victoriosi, baronul refuza onorurile imparateseo si ramane alaturi de Saffi si de tiganii care l-au ales voievod.

Johann Strauss ne deschide o lume in care aparentele sunt inselatoare , traiul sarac, dar lipsit de prejudecati si compromisuri al tiganilor este intr-un conflict continuu cu viata indestulata , dar plina de constrangeri al celor bogati. ”Voievodul tiganilor ” este o lectie de libertate si rezistenta in fata obstacolelor sociale, politice si religioase; o libertate innascuta , careia i se opun prejudecatile nascute din patima banului.

Numerosi artisti tineri dau viata personajelor lui Johann Strauss: Contele Homonay BOGDAN ZAHARIA,Contele Carnero MIHAI PRELIPCIAN ,Sandor Barinkay CRISTIAN BALASESCU, Kalman Zsupan CRISTIAN RUDIC , Arsena CRINA VEZENTAN, Mirabella NINA ZAHARESCU, Ottokar REMUS ALAZAROAE, Czipra GABRIELLA VARVARI, Saffi LACRIMIOARA CRISTESCU ,Secretarii MUGUREL CHIRILA, CATALIN VINARS, Pali IULIAN IOAN, IOSIPMihaly OCTAVIAN LUSCA, Istvan COSMIN BORLOVAN Un tigan batran DANUT BOTTNER.

Pentru un oras cu multe tentatii in ale  divertismentului , timisorenii au ales din nou cultura. Opera  si opereta , ca gen de spectacol , va dainui peste vremuri, se va adapta. Publicul timisorean a demonstrat, inca o data ,ca iubeste ceea ce este frumos.

Ioana Herte

yim ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluigmail ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluibookmark ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluidelicious ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluidigg ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluimyspace ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genuluishare save 120 16 ‘’Voievodul tiganilor’’, o capodopera a genului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National