Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crima

DSCN3091

Opera romana din Timisoara ne-a pregatit pentru seara de sambata a festivalului opera ‘’ Carmen ‘’. Este o opera cu muzica compusa de Georges Bizet, pe  un libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Propser Merimee. Premiera a avut loc in Paris, pe 3 martie 1875 la ’’Opera Comique’’.

Opera  prezinta  prezinta mult indragita poveste a vulcanicei Carmen, o tanara tiganca superba a carei iubire este pe cat de efemera, pe atat de pasionala si care are un efect devastator asupra barbatilor care o intalnesc. Brigadierul Don Jose insusi se indragosteste iremediabil atunci cand o vede pe Carmen pentru prima oara, iar gelozia ii va anihila complet simturile pana la crima atunci cand tanara il paraseste pentru un alt barbat.

Binecunoscuta drama a lui Bizet ni se aceste melodii prezinta impachetata cu melodii memorabile acoperind toata gama de la solo-uri pline de incarcatura intima a iubirii si pana la coruri coplesitoare, “Habanera” si “The Toreador’s Song” fiind doar doua dintre.  In afara de acordurile muzicii franceze , decorul si costumele sunt  , de asemenea, sunt spectaculoase. Sevilla se ridica maiestuoasa printre randurile de soldati, multimea de sateni, tigani, toreadori si femei superbe.

ACTUL I. O piata din Sevilla, cu o fabrica de tigarete pe una dintre laturi si cu Corpul de garda al dragonilor, pe alta. O multime de gura casca si soldati asteapta iesirea muncitoarelor din fabrica. Micaela, o fata modesta de la tara, il cauta pe Don Jose, brigadier in Corpul de garda. Acesta lipseste insa. Fata se indeparteaza, urmand sa se intorca mai tarziu. Apare si Don Jose cu schimbul garzii. Nu peste mult timp, ies si muncitoarele din fabrica. Dintre ele se remarca frumoasa Carmen, care incearca sa atraga, cu ostentatie, atentia lui Don Jose, aruncandu-i insinuant o floare. Tanarul soldat, in aparenta indiferent, este tulburat de frumoasa gitana. Reapare Micaela, care vine sa-i aduca vesti de la mama sa. In acest timp izbucneste o cearta intre muncitoarele din fabrica. Carmen este arestata, pentru ca in altercatia ce a avut loc, a ranit-o pe una dintre lucratoare. I se ofera lui Don Jose misiunea de a o pazi. Carmen, in acest timp, face uz de toate farmecele ei pentru a-l cuceri. Acesta ii inlesneste fuga de sub escorta. Iar gestul ii va aduce intemnitarea…

ACTUL II. Carciuma lui Lillas Pastia. Carmen danseaza impreuna cu prietenele ei, Frasquita si Mercedes. Primit cu aclamatii, isi face aparitia toreadorul Escamillo. El ii face avansuri lui Carmen, dar tanara fata il respinge. Ea il asteapta pe Don Jose, care trebuie sa se intoarca, dupa ce si-a ispasit pedeapsa cu inchisoarea pentru delictul de a o fi lasat sa fuga. Carmen face parte dintr-o banda de contrabandisti, care pregatesc o lovitura importanta. Ea ii cere lui Don Jose sa plece cu ei in munti, unde vor putea trai in libertate. Dar Don Jose, cu toate ca se simte irezistibil atras de Carmen, nu-si poate uita datoria de militar. La aparitia lui Zuniga, superiorul sau, cand acesta ii ordona sa plece la cazarma, Don Jose, cuprins de gelozie, se impotriveste si decide sa fuga in munti cu Carmen.

ACTUL III  Un popas al contrabandistilor in munti. Carmen, plictisita de tovarasia lui Jose care nu s-a putut adapta noii vieti pe care o duce, se gandeste din ce in ce mai mult la Escamillo. Impreuna cu Frasquita si Mercedes, isi citesc viitorul in cartile de joc, dar pentru ea prezicerile sunt funeste. Apare Escamillo, care se infrunta cu Don Jose. Sunt despartiti cu greu de Carmen si tovarasii ei. Contrabandistii se pregatesc sa-si continue drumul, cand Micaela vine sa-l implore pe Jose sa se intoarca la capataiul mamei sale muribunde. Acesta o urmeaza in cele din urma pe Micaela, dar ii promite lui Carmen ca se va intoarce.

ACTUL IV   In fata Arenelor din Sevilla. Multimea il aplauda pe Escamillo, care vine la brat cu Carmen , noua sa iubita. Frasquita si Mercedes o previn pe Carmen sa se pazeasca de Don Jose, care o urmareste. Acesta isi face aparitia si o implora pe Carmen sa se intoarca la el. Ea il refuza cu dispret, aruncandu-i la picioare inelul pe care Jose il daruise candva. In timp ce din arena se aud aclamatiile pentru invingatorul luptelor cu tauri, Jose, nebun de gelozie, o ucide pe Carmen cu o lovitura de cutit. Apoi, disperat se prabuseste peste trupul ei neinsufletit, lasandu-se arestat.

Cu toate ca primele critici la adresa operei ‘’Carmen’’ au considerat-o vulgara , datorita scenografiei saracacioase din 1875, opera a devinit o capodopera . Din pacate, Bizet nu a trait suficient sa-si vada lucrarea devenind un succes mondial. Timisorenii au fost martorii acestui spectacol plin de frumusete, culoare, iubire, gelozie si crima .

Ioana Herte

yim Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimagmail Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimabookmark Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimadelicious Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimadigg Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimamyspace Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crimashare save 120 16 Seductia operei: ‘’Carmen‘’ o poveste de iubire, gelozie si crima

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National