Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatorie

Anxietate_1

Lipsa somnului, care este comună tulburărilor de anxietate, ar putea juca un rol-cheie în activitatea cerebrală mai intensă în regiunile care contribuie la îngrijorarea excesivă.Neurocercetătorii au descoperit că deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatorie printr-o activitate mai intensă în amigdala și cortexul insular, regiuni asociate cu procesarea emoțională.

Tiparul rezultant imită activitatea neurală anormală ce apare și în tulburările de anxietate. Mai mult, studiul sugerează că cei care își fac în general mai multe griji, deci cei care sunt mai predispuși să dezvolte o tulburare de anxietate gravă, sunt mult mai vulnerabili față de impactul somnului insuficient.

Rezultatele sugerează că persoanele care suferă de tulburare de anxietate generalizată, atacuri de panică și sindromul de stres posttraumatic, ar putea beneficia substanțial de pe urma unei terapii prin somn.

„Dacă somnul insuficient este un factor cheie în tulburările de anxietate, după cum indică studiul, atunci este o țintă care este potențial tratabilă”, spune Matthew Walker, profesor de psihologie și neuroștiințe la UC Berkeley, autorul studiului.

În experimentele efectuate, echipa de cercetare a scanat creierii a 18 adulți sănătoși, pe măsură ce vizionau o serie de imagini, prima dată după o noapte cu somn odihnitor, iar a doua oară după o noapte „albă”. Imaginile aveao o conotație neutră sau tulburătoare.

Pentru a declanșa anxietatea anticipatorie, cercetătorii le-au spus participanților că vor exista trei indicii vizuale pentru fiecare serie de imagini. Un semn de minus roșu semnaliza o serie de imagini tulburătoare, cum ar fi scena unui deces. Un cerc galben însemna că imaginea va fi neutră, cum ar fi un coș pe masă. Cel mai stresant era un semn de întrebare alb care indica o viitoare imagine care ar fi putut face parte din oricare dintre aceste două categorii, fapt ce păstra participanții într-o stare intensă de suspans.

Atunci când cei privați de somn așteptau imaginea semnalizată de semnul de întrebare, activitatea din centrii emoționali ai creierului s-a intensificat semnificativ, mai ales în amigdala și în cortexul insular. Impactul amplificat de deprivarea de somn a fost cel mai dramatic în cazul persoanelor care erau în general neliniștite.

 

sursa:bbc

sursafoto:fmagazin

 

yim Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatoriegmail Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatoriebookmark Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatoriedelicious Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatoriedigg Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatoriemyspace Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatorieshare save 120 16 Deprivarea de somn amplifică anxietatea anticipatorie

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National