Cancerul de col uterin, o boală răspândită în România

 Cancerul de col uterin, o boală răspândită în RomâniaLa nivel mondial, cancerul de col uterin este al doilea tip de cancer care provoacă decesul femeilor, după cancerul de sân. Din păcate, la capitolul acesta ţara noastră este din nou codaşa Europei, cu cele mai multe cazuri înregistrate. Mai grav este faptul că femeile bolnave îşi descoperă maladia în stadii foarte avansate, din cauza vizitelor foarte rare sau inexistente la medicul ginecolog.

Cancerul de col uterin a stârnit multe discuţii contradictorii în România, datorită campaniei de vaccinare a fetiţelor de 12 ani. Ceea ce este foarte important de ştiut, şi multe românce ignoră, este faptul că pot preveni această boală printr-o atitudine responsabilă şi grija faţa de propriul organism. Un comportament sexual responsabil şi vizite mai des la medicul ginecolog te pot salva de un deces sau de neplăcerea extirpării colului uterin. Cancerul de col uterin nu are simptome foarte puternice. Pot apărea sângerări intermenstruale sau modificări ale secreţiei vaginale, dar nu este obligatoriu. De aceea examinarea medicală preventivă este obligatorie. În continuare, să vedem  ce este colul uterin, ce cauze are cancerul de col şi cum îl putem preveni.

Colul uterin este porţiunea dintre uter şi vagin. Se mai numeşte şi cervix, şi de aici există şi denumirea de cancer cervical, sinonimă cu cea de cancer de col uterin. În mod normal, deschiderea colului nu depăşeşte dimensiunea unui ac de gămălie. Dilataţia se produce în ultima lună de sarcină, pentru a permite bebeluşului să iasă din uter. Deoarece colul uterin este o zonă de tranziţie, celulele sale au tendinţa de a suferi variaţii. În cazul în care aceste modificări sunt foarte accentuate, acesta poate fi un simptom al instalării incipiente a cancerului de col.

În peste 99% din cazuri, “vinovatul” principal pentru apariţia cancerului cervical este virusul papilomma uman, sau, abreviat, HPV. Există peste 100 de tulpini de HPV, dar nu toate provoacă boala. Cele mai periculoase sunt tulpina 16, 18 şi 45. În general, contaminarea cu acest virus se face prin contact sexual neprotejat, dar nu numai. Virusul se poate transmite şi cutanat, iar o viaţă sexuală inactivă nu este o garanţie că nu te poţi îmbolnăvi. HPV este în multe cazuri eliminat din organism, dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Un alt factor favorizant al îmbolnăvirii o reprezintă rănile pe col. Este foarte important ca aceste leziuni să nu fie ignorate şi să fie tratate la timp.

Cea mai mare incidenţă de cancer de col uterin apare la femeile cu vârsta cuprinsă între 30-40 de ani. Totuşi, el poate apărea şi la adolescente sau la femei aflate aproape de vârsta menopauzei. Pe lângă infecţia cu virusul HPV şi rănile pe col, există şi alţi factori de risc., descoperiţi în urma cercetărilor medicale: începerea precoce a vieţii sexuale, mulţi parteneri sexuali cu care s-au întreţinut raporturi neprotejate, peste cinci sarcini, un număr mare de avorturi, precum şi fumatul excesiv. Anticoncepţionalele nu se numără printre factorii de risc, din contră, există studii care indică un rol de prevenţie al pilulelor

De aceea, orice femeie activă sexual trebuie să se ducă cel puţin o dată pe an la medicul ginecolog. Cea mai eficientă metodă de diagnosticare şi de prevenţie este testul Babeş-Papanicolau, care relevă anomaliile anomaliile celulelor din cervix, dar şi prezenţa virusului HPV în organism. Mai multe, testul Papanicolau indică şi dacă femeia este contaminată cu virusul Trichominozei, al herpesului genital, al infecţiei cu Chlamydia sau dacă suferă de candidoză. Este foarte important ca orice rană de pe col să fie tratată şi ca orice anomalii ale celulelor cervicale să fie ţinută sub strictă observaţie. De asemenea, poţi fii responsabilă faţă de propriul corp prin utilizarea prezervativului dacă nu ai un partener stabil şi evitarea avorturilor prin metode contraceptive hormonale sau de barieră. Unele studii medicale au inclus şi spălăturile vaginale excesive printre factorii de risc. În ultimii ani, medicii nu mai recomandă utilizarea irigatoarelor, ci sfătuiesc femeile să nu îşi facă spălături interne dacă nu au infecţii. Iar în acest caz, să folosească apă fiartă şi răcită, ceaiuri de gălbenele sau soluţii prescrise pe reţetă. Spălăturile, precum şi utilizarea în exces a tampoanelor interne pot provoca anomalii la nivelul cervixului şi favorizează cancerul. De asemenea, acidul folic şi vitamina C pot preveni îmbolnăvirea de cancer de col uterin.

Anda Deliu

Foto: www.romedical.ro

yim Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniagmail Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniabookmark Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniadelicious Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniadigg Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniamyspace Cancerul de col uterin, o boală răspândită în Româniashare save 120 16 Cancerul de col uterin, o boală răspândită în România

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National