Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011!

msanatatii Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! Primele carduri de sanatate vor fi livrate cel mai devreme in august-septembrie 2011, iar asiguratul va trebui sa achite aproximativ 2 euro pentru a primi acest card, intregul proces de implementare a sistemului fiind estimat sa dureze circa 14-15 luni, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila.
Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011!
Cadrul legislativ pentru introducerea, incepand cu anul viitor, a cardului de sanatate a fost reglementat printr-o ordonanta de urgenta aprobata, joi, de Guvern.

Ministrul de resort a precizat ca incepand cu lunile august-septembrie, fiecare persoana care a implinit 18 ani si este asigurata in sistemul public va primi acest card, cel mai probabil prin posta, pentru care va plati un pret estimat de aproximativ 2 euro.

In cazul in care asiguratul nu va putea primi cardul prin posta, la domiciliu, atunci va avea posibilitatea sa obtina documentul la Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine.

La un ritm de aproximativ un milion de carduri lunar, Imprimeria Nationala va asigura in circa 14-15 luni toate cardurile necesare pentru cei 14,9 milioane de asigurati in prezent, a spus Cseke.

La finalizarea procesului, asiguratii trebuie sa prezinte cardul la accesarea oricarui serviciu public de sanatate, mai putin pentru serviciile de urgenta si cele epidemiologice, in caz contrar urmand sa beneficieze contra cost de servicii medicale.

Pe card vor fi introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, dupa moarte, pentru utilizarea in transplanturi. Ministrul a aratat ca acceptul prelevarii de organe dupa moarte va fi inregistrat pe baza unei declaratii notariale, iar procesul tehnic de inregistrare a acestui accept va fi finalizat in perioada urmatoare.

Pe cardul national de sanatate vor fi trecute datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, data expirarii, numarul de identificare si acronimul casei de asigurari de sanatate care il emite, precum si numarul de identificare a cardului.

Totodata, cardul ar urma sa contina date care vor fi stocate pe un cip. Astfel, cip-ul va contine diagnostice medicale cu risc vital, grupa sanguina si Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sanatos sau bolnav cronic), precum si daca este donator de organe. In cip vor fi gasite si informatii privind numarul de solicitari de servicii medicale, plata contributiei pentru asigurarile sociale de sanatate, dar si date despre medicul de familie – nume, prenume, contact sau mentini despre coasigurati.

Sursa: incont.ro

Sursa foto: incont.ro

yim Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! gmail Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! bookmark Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! delicious Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! digg Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! myspace Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011! share save 120 16 Cardul de sanatate cu cip ajunge in portofelul romanilor din 2011!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National