Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteaza

 Mâine, credincioşii sărbătoresc BoboteazaÎn calendarul creştin, data de 6 ianuarie marchează Botezul Domnului, sau, în denumirea populară, Boboteaza. Deoarece este vorba despre o sărbătoare creştină importantă, ziua premergătoare, 5 ianuarie este considerată Ajunul Bobotezei. De asemenea, în data de 7 ianuarie se sărbătoreşte Sfântul Ion.


Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători ale creştinilor. Sărbătoare mai este numită şi Epifanie, Teofanie sau Arătarea Domnului şi marchează momentul în care Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului de profetul Ioan Botezătorul. La acel moment, Iisus avea 30 de ani şi botezul său a marcat practic începutul vieţii sale publice de predicator. Mântuitorul s-a dus la profetul Ioan pentru a fi botezat pentru a marca continuitate dintre religia pe care El o va predica şi tradiţia Vechiului Testament. Momentul botezul a însemnat şi arătarea Sfintei Treimi în public. Fiul se boteza în apele râului, Sfântul Duh s-a pogorât din cer în chipul unui porumbel, iar din cer Tatăl spunea că Iisus este Fiul Său.

Botezul Domnului a fost încă din primele secole ale Bisericii creştine o sărbătoare importantă. Mai mult, primii creştini sărbătoreau şi Naşterea Domnului tot în data de 6 ianuarie, tradiţie care se păstrează şi astăzi în Biserica Rusă şi Biserica Armeană. În această zi, preoţii vin şi sfinţesc casele creştinilor pentru a tot anul. De asemenea, preoţii sfinţesc apele stătătoare şi curgătoare. Atunci, oamenii trag cu puşca deasupra apelor pentru a alunga, simbolic, duhurile rele. Apoi, preotul aruncă o cruce de lemn în apele îngheţate, şi flăcăii din sat sar în apă pentru a o recupera. Tradiţia spune că cel care va ajunge primul la cruce va avea noroc tot anul. În această zi se consideră că toate apele sunt sfinte, iar gospodinelor le este interzis să spele o săptămână de acum încolo.

Desigur, sărbătoarea nu este lipsită de tradiţii şi credinţe populare. În nordul ţării, în seara Ajunului Bobotezei femeile se strângeau pe vremuri la una dintre ele acasă, unde aducea mâncare şi băutură. Sărbătoreau toată noaptea, după care ieşeau în sat şi prindeau flăcăii pentru a-i arunca în apă. Tot în seara de 5 ianuarie femeile care se căsătoriseră în anul care tocmai s-a încheiat erau stropite simbolic cu apă, marcând intrarea lor în comunitatea femeilor căsătorite. Se spune că fetele nemăritate îşi vor visa ursitul în această noapte, dacă îşi leagă de inelar un fir roşu de mătase şi busuioc, sau dacă pun busuioc sub pernă. Alta tradiţie spune că fetele care cad pe gheaţa în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor căsători în anul respectiv.

În ziua de Sfântul Ion, există două obiceiuri în Bucovina şi Transilvania. În Bucovina, la porţile caselor unde locuieşte un Ion se împodobeşte un brad şi se dă o petrecere cu lăutari. În Transilvania, cei cu acest prenume sunt purtaţi prin sat cu alai şi botezaţi simbolic la rău.

Anda Deliu

Foto: www.ziuaconstanta.ro

yim Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazagmail Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazabookmark Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazadelicious Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazadigg Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazamyspace Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteazashare save 120 16 Mâine, credincioşii sărbătoresc Boboteaza

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National