Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechi

 Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechiÎn timp ce pentru Patriarhia Ortodoxă Română, astăzi este Boboteaza, ortodocşii care nu au trecut la calendarul gregorian sărbătoresc abia mâine Crăciunul. În principal, este vorba despre cetăţenii români de origine sârbă, rusă sau ucraineană. În aceste state, Biserica Ortodoxă nu a trecut de la calendarul iulian la cel gregorian, cum a făcut cea din ţara noastră în anul 1924.

Încă din primele secole de creştinism, Biserica şi-a calculat sărbătorile în funcţie de calendarul iulian, impus de către Iulius Caesar în 46 î. de Hr. Noul calendar impus de Caesar prevedea un an de 365 de zile, aşa cum îl calculau egiptenii, şi nu de 355 de zile cum îl considerau până în acel an romanii. Totuşi, deoarece Pământul îşi încheie rotaţia completă în jurul Soarelui în 365 de zile şi aproximativ şase ore, după trecerea mai multor secole s-a observat un decalaj al echinocţiului de primăvară, stabilit iniţial la data de 21 martie.

Pentru a remedia această problemă, s-a mai adoptat o modificare în timpul Papei Grigore al XIII-lea, în 1582. Atunci s-a hotărât să se suprime 13 zile din luna octombrie. Noul calendar s-a numit gregorian şi a fost adoptat repede de Biserica Catolică, care calculează inclusiv data Paştelui în funcţie de acesta, spre deosebire de Biserica Ortodoxă. Majoritatea Patriarhiilor Ortodoxe au adoptat noul calendar, cu excepţia celei Ruse şi Sârbe. De aceea, aceşti creştini, numiţi şi ortodocşi pe rit vechi, sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, decalat cu 13 zile faţă de 25 decembrie.

Anda Deliu

Foto: www.infopensiuni.ro

yim Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechigmail Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechibookmark Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechidelicious Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechidigg Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechimyspace Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechishare save 120 16 Astăzi este Ajunul Crăciunului pentru creştinii ortodocşi de rit vechi

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National