Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom face

moz screenshot 2 Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facemoz screenshot 3 Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facebasescu2 Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facePreşedintele Traian Băsescu a declarat, joi seară, la TVR 1, că nu a sugerat ca banii destinaţi securizării frontierei non-euro să fie folosiţi în altă parte, ci că România “aşa va face”, afirmând totodată că practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repeta cât timp el va fi preşedinte.
“Nu am sugerat. Aşa vom face, dintr-un motiv simplu: tehnologiile pe care noi urma să le achiziţionăm anul acesta sunt tehnologii de vârf în supravegherea frontierelor. (…) România decisese să-şi facă o dotare foarte bună. Doream să facem o securizare care dădea un confort tuturor statelor, la un nivel foarte bun”, a precizat şeful statului la TVR, întrebat despre declaraţia sa de la Guvern conform căreia fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernului pentru securizarea frontierelor ar trebui alocate IMM-urilor şi nu neapărat grupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen.

El a mai spus că România şi-a îndeplinit obligaţiile.

“Cineva spune: nu. Foarte bine, atunci ne oprim, pentru că viteza de modernizare a tehnologiilor în acest domeniu este foarte mare. N-am vrut să facem achiziţii pentru tehnologii care, la 6-8 luni devin deja depăşite pentru ce vine din urmă, fără să avem un termen când va binevoi directoratul Uniunii Europene să ne accepte în Schengen”, a mai afirmat şeful statului.

El a arătat că nu poate confirma sau infirma speculaţiile conform cărora poziţia comună a Franţei şi a Germaniei ar fi legată de interese economice neonorate de partea română, dar a acuzat “practicile din timpul guvernului Năstase”.

“Nu ştiu dacă este aşa. Practicile din timpul guvernului Năstase nu se vor repeta niciodată cât timp eu îndeplinesc funcţia de preşedinte al României. Astfel de practici au fost de genul: cumpărăm două fregate, am dat bani cât nu fac ele noi, dar ne-a primit undeva, într-o capitală; am făcut un contract cu Bechtel, împotriva regulii, cu nişte costuri enorme pentru statul român, dar am făcut o vizită într-o altă capitală; am dat Petromul şi cu ţiţeiul de sub pământ şi cu gaze, cu 50% din gazele României, iar acum ne cresc preţurile şi ne uităm neputincioşi, în condiţiile în care în România barilul de ţiţei se extrage cu 12 USD. Sporturi de astea economice nu se vor întâmpla atât timp cât eu îndeplinesc funcţia de preşedinte”, a mai spus Băsescu.

El a precizat că înţelege relaţiile internaţionale “în regulile lor”.

“Am văzut propovăduite pe la televiziuni: domnule, contracte. Ce să facem, suntem producători de uraniu şi de apă grea pentru reactoare cu tehnologie CANDU. Cum să schimbăm tehnologia când avem deja două reactoare CANDU?! Dacă cineva ar gândi, că am văzut dezbaterea asta… Alt tip de reactor necesită tehnologie cu uraniu îmbogăţit. România nu face uraniu îmbogăţit. Să devin dependent şi de combustibilul de la Cernavoda, când eu am tehnologie şi îmi procesez singur combustibilul nuclear, fac 80% din instalaţiile unui reactor în industria românească, fac apa grea în România… Nu cere nimeni, dar vă spun până unde putem merge cu abordările, pentru că le-am văzut la televiziuni, la oameni politici. Eu spun ce nu se poate”, a conchis şeful statului.

Fondurile aflate în 2011 la dispoziţia Guvernului pentru securizarea frontierelor, în sumă de 271 milioane euro, ar trebui alocate întreprinderilor mici şi mijlocii şi nu neapărat grupului EADS, în condiţiile în care nu există un termen fixat pentru aderarea la Schengen, a afirmat, miercuri, preşedintele Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că problema nu este amânarea aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, ci abuzul, crearea unui precedent în care unele state se folosesc de dreptul de veto, deşi statele candidate îşi respectă toate obligaţiile.

“Problema nu este de întârzierea intrării în Schengen cu câteva luni. Poate fi 2011 în toamnă… Nu cred că aici este marea problemă. Problema este actul în sine: abuzul. Ori suntem parteneri egali, ori nu! Acest lucru, precedentul, în care se instituie un directorat care face cu degetul prin Uniunea Europeană «tu da, tu nu» este de neacceptat”, a declarat Traian Băsescu.

El a adăugat că sunt state care invocă alte motive pentru a bloca aderarea la Schngen, folosindu-se de dreptul de veto.

“Precedentul care se creează, un stat membru care îşi realizează obligaţiile şi vine un alt stat şi spune: «Nu, pentru că eu tot am drept de veto. Nu vreau şi-ţi dau nişte explicaţii care îmi convin mie, care nu au bază legală», acesta este periculos. Asta se întâmplă României şi Bulgariei”, a mai spus şeful statului.
“Peste noapte şi fără avertisment, măcar mă aşteptam ca unul din colegii mei din Consiliu (European – n.r.), ori domnul preşedintre Sarkozy ori doamna cancelar Merkel să spună: uite, domnule preşedinte, noi vom fi împotrivă”, a declarat Traian Băsescu la TVR.

El a adăugat că în Consiliul European se vorbeşte, de regulă, despre solidaritate.

“Solidaritate şi între noi şi între ţări. Cred că acest lucru a lipsit din portofoliul de reacţie al celor două ţări”, a mai spus Băsescu.

Totuşi, Băsescu a afirmat că nu poate să ignore faptul că, deocamdată, există doar scrisoarea a doi miniştri, francez şi german, pe tema aderării la Schengen.

“ªefii celor două state nu s-au pronunţat”, a precizat şeful statului.

Sursa: mediafax.ro

yim Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facegmail Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facebookmark Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facedelicious Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facedigg Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom facemyspace Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom faceshare save 120 16 Băsescu, despre declaraţiile privind banii pentru securizarea frontierelor: Nu am sugerat, aşa vom face

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National