Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoara

DSCF5568

Peste 200 de elevi din ţară şi din străinătate se intrec la Timişoara intr-un mediu virtual pentru a-si arata abilitatiile de viitori antreprenori. Prin derularea unei afaceri simulate tinerii îşi măsoară priceperea in pozitii de angajaţi şi de patroni. Elevii, manageri si salariaţi ai firmelor de exercitiu lucreaza luni întregi iar proba de profesionalism o sustin an de an în cadrul Targului International al Firmelor de Exerciţiu. Astăzi, 23 martie, la Centrul Regional de Afaceri din Timişoara s-a dat startul tranzacţiilor serioase cu produse şi conturi virtuale.

Activitatile derulate la târg de elevi fac ca acestia să îşi dezvolte capacităţile manageriale şi să înveţe cum funcţionează o firmă adevărată. Copiii îşi amenajează standuri, îşi fac reclamă ca să atragă clienţii, efectueaza operatiuni comerciale si elibereaza facturi. Deşi încă nu au experienta specifică oamenilor de afaceri, ei îşi asuma rolul cu adevarat. Esentială este însă creativitatea. Relevanta in acest sens este promovarea cu îngeraşi şi drăcuşori a serviciilor firmei de pompe funebre. Vrând-nevrând afacerea are succes.

Firma de exerciţiu este un concept modern, o metodă atractivă de instruire în cadrul căreia elevii se comportă ca angajaţi, respectând uzanţele comerciale din viaţa economică reală şi participând la târguri şi expoziţii ale firmelor de exerciţiu, atât în ţară precum şi în străinătate. In Romania la centrala firmelor de exercitiu din anul 2000 pana azi au fost inregistrate 1000 firme din toate scolile. La nivelui invatamantului romanesc profesional de specialitate practica exersarii este inclusa in programa obligatorie de studiu din clasele a XI-a si a XII-a.

“Elevi invata, dar se distreaza in acelasi timp. Fiecare se implica in functie de competentele pe care si le identifica. Primul exerciţiu pe care îl facem la firmă este primul contact cu interlocutorul. Strângerea de mână care trebuie să fie fermă, contactul cu privirea este de asemenea important. Toate aceste lucruri le invaţă elevii ce se implică în acest proiect, denumit Târgul Firmelor de Exerciţiu”, a declarat Geta Boe, profesor şi manager de proiect.

La Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu ROTIFE 2011 sunt prezente un număr de 118 firme de exerciţiu şi întreprinderi simulate, respectiv 105 firme de exerciţiu din România, 2 întreprinderi simulate şi 11 firme de exerciţiu din Republica Moldova, Serbia şi Austria. Cea de-a V-a ediţie a Târgului Internaţional al Firmelor de Exerciţiu este organizată la Timişoara de Colegiul Economic F.S. Nitti, cel care in fiecare an pregăteşte întrecerea micilor afacerişti virtuali. Proiectul este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 si asigura tranzitia de la scoala la viata activa prin folosirea metodei inovatoare “firma de exercitiu” pentru elevi pe durata a doi de activitati.

Valentin Handro

yim Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoaragmail Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoarabookmark Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoaradelicious Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoaradigg Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoaramyspace Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoarashare save 120 16 Târgul Internaţional al Firmelor de Exerciţiu la Timişoara

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National