Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei

IMG_9148 (Medium)

Unul dintre cei mai cunoscuti cetateni de onoare ai Timisoarei, Ioan Hollender este oficial de joi ambasadorul cultural al oraşului de pe Bega. Cel mai longeviv director al Operei de Stat din Viena, timişoreanul Ioan Holender a revenit în oraşul său de suflet pentru a susţine candidatura municipiului Timişoara la titlul de Capitală Culturală Europeană.

Ioan Holender s-a implicat încă de la lansarea ideii de candidatură a Timişoarei la acest statut si susţine toate demersurile. El a fost recompensat, anul trecut, cu Medalia Onorifică de Aur a Capitalei Federale Viena, cu ocazia retragerii de la cârma Operei din Viena, instituţie pe care a condus-o vreme de 18 ani. În prezent, Holender este consilier al Metropolitan Opera din New York, al Operei din Tokio şi, de asemenea, al Operei din Budapesta. În vârstă de 76 de ani, Ioan Holender a studiat iniţial ingineria mecanică la Timişoara, însă după ce a emigrat cu familia în Austria, la 24 de ani, i s-a deschis apetitul pentru muzică. A ajuns astfel bariton şi interpret de concerte la Klagenfurt Stadttheater, iar din 1966 a început să lucreze la agenţia de teatru Starka, pe care ulterior a preluat-o şi a dezvoltat-o. Întâlnirea cu Opera din Viena a avut loc în 1988, când a fost numit secretar general al instituţiei, iar din 1992 a devenit directorul ei. A administrat şi Vienna Volksoper timp de patru ani simultan, având, pentru opera vieneză, cel mai lung mandat directorial din istoria ei.

Primarul Gheorghe Ciuhandu i-a inmanat maestrului o diploma de “ambasador onorific al municipiului Timisoara pentru sustinerea si promovarea candidaturii municipiului Timisoara la titlul de Capitala culturala europeana”.

Pe 28 mai, la Filarmonica Banatul va avea loc un concert extraordinar cu Ioan Holender si invitatii sai. Distinsul muzician va urca alaturi de familia sa pe scena filarmonicii pentru a-i incanta pe melomanii timisoreni.

Inca nu se cunoaste cat va costa intrarea la concert sau daca va fi libera, dar cert este ca sute de oameni sunt asteptati la Filarmonica. Cu o seara inainte, in Piata Unirii, va avea loc o alta manifestare in care se vor viziona filme si se va asculta muzica legate de viata lui Ioan Holender.

Valentin Handro

yim Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei gmail Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei bookmark Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei delicious Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei digg Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei myspace Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei share save 120 16 Ioan Holender, ambasador cultural al Timisoarei

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National