Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie foto

DSCF9020 (Medium)

Incepand de azi, o singura data in an, de acum inainte, portile marii Sali de Bal a Palatului Baroc din Timisoara vor fi deschise pentru cel mai important eveniment al anului – Balul Vienez din Mica Viena, o traditie readusa in viata culturala si economica a Timisoarei. Un eveniment caritabil ce are scopul de a crea valori, atitudini, contexte sociale si de a uni elitele acestui oras. Un eveniment ce are rolul de a reinvia valorile unei epoci apuse ce a avut un rol marcant in cultura acestei parti de tara, de a aseza in fagasul lor natural valorile societatii romanesti si a le integra in cultura europeana.

 

“Ne dorim ca acest eveniment sa devina o traditie in viata Timisoarei, sa evidentieze mediul de afaceri reunit in zona Banatului, sa devina principala punte de legatura intre reprezentantii de marca ai societatii romanesti si reprezentantii mediului de afaceri strain care activeaza in zona si sa constituie, de ce nu, o ocazie pentru invitatii de onoare din strainatate de a descoperi Banatul cu ce are el mai demn de oferit“, declara din partea organizatorilor avocata Ioana Hategan, membru  fondator al Fundatiei Balul Vienez
de la Timisoara.
Balurile vieneze ale Timisoarei

Odata cu recucerirea cetatii din mainile turcilor de catre printul Eugeniu de Savoia in 1716, Timisoara reimbraca straiele Europei centrale, urmand sa devina in doar 30 de ani unul din importantele centre ale monarhiei vieneze. Fastul curtii imperiale straluceste si in aceasta cetate datorita legaturilor puternice cu Viena ale nobililor ce o locuiesc, dar si a repetatelor vizite ale imparatilor incepand cu Maria Terezia si Joseph al II (cel care ii acorda privilegiile de oras liber regesc) si in cele din urma Franz Joseph care vede Timisoara in repetate randuri, intre 1870 si 1891, in plina perioada de glorie a valsului .

In maniera vieneza, vizitele de stat si ocaziile festive ale anului au fost intotdeauna marcate de balurile organizate atat de autoritatile, nobilimea si notabilitatile orasului, cat si de societatile de binefacere ale intreprinzatorilor si oamenilor de afaceri ai cetatii. De multe ori, balurile insoteau premierele unor spectacole de exceptie cum s-a intamplat in anul 1796 cand „Flautul fermecat” de Mozart a fost pus in scena la Timisoara la doar cateva luni dupa premiera din Viena.

In acest an organizatorii au invitat personalitati publice, diplomati, reprezentanti ai unor familii aristocratice din tara si strainatate in calitate de invitati de onoare. In plus, la editia inaugurala a Balului Vienez de la Timisoara, in randul invitatiilor de onoare au fost inclusi cativa tineri timisoreni exceptionali, criteriul fundamental fiind recunoasterea internationala a performantelor lor educationale, sportive, culturale. Lista invitatilor de onoare cuprinde pe:

  • Excelenta sa Andreas von Mettenheim – Ambasadorul Republicii Federale Germania in Romania
  • Klaus Christian Olasz - Consulul Republicii Federale Germania in Timisoara (TBC)
  • Prof. Nicolae Robu – Primarul orasului Timisoara
  • Titu Bojin – Presedintele Consiliului Judetean Timis

 

Sala de Bal a Palatului Baroc din piata Unirii, Timisoara isi dezvaluie pentru prima oara dupa 100 de ani bucuria de a fi scaldata in ritmurile valsului si entuziasmul reinnodarii unei traditii care vorbeste despre armonie, onoare si prosperitate.

Sala Barocă datează din anul 1754, cand Palatul Baroc a fost amenajat ca resedinta pentru Guvernatorul civil al Banatului, contele Vilana Perlas. Accesul principal în clădire se facea dinspre piata si prin portalul dinspre strada Florimund Mercy. Deasupra acestui portal se află Sala Barocă, funcţionând ca marea sala de onoare, cu atributii festive, specifică palatelor baroce.

Denumirea de sala „baroca” se datoreaza perioadei in care a fost proiectata, dar si elementelor decorative specifice care se pastreaza pana in ziua de astazi – coronamentul alveolar in forma de scoica al ferestrelor, precum si executia lambriurilor in stil roccoco.

Un proiect amplu de modificare a survenit in anii 1885-1886, forma si decoratiunile actuale ale salii datand din acea perioada. S-a intervenit substantial la modificarea si mansardarea spatiului, construirea galeriei si amenajarea plafonului decorat in tehnica papier marche, cu motive decorative neo-renascentiste.

În “Sala barocă” au concertat in compania potentatilor altor vremuri, Franz Liszt şi Johannes Brahms.

Inceputa in 1983 renovarea cladirii si implicit a salii avea sa se lase asteptata multa vreme de catre publicul timisorean, aceasta fiind intr-un final inaugurata in decembrie 2010.

Etiquette

Debutantii sunt cei care in admiratia generatiilor confirmate deschid ceremonia valsului. Un pas hotarator inspre afimarea in societate il constituie in mod cert debutul tinerilor la primul bal vienez. Traditia este cu mult mai veche decat valsul, avandu-si originea in ritul trecerii la viata adulta a unei noi generatii. De aceea importanta momentului este marcata si prin eleganta desavarsita a tinutei si stapanirea impecabila a tehnicii de dans.In cadrul implementarii proiectului nostru, am considerat sa aducem un plus de creativitate acestui eveniment cu scopul de a da sansa adolescentilor sa cunoasca frumusetea si bucuria pe care le produce valsul.Tinerii poarta tinuta“white tie”, iar domnisoarele se disting prin rochia alba, tiara sclipitoare si buchetul de flori. Primul dans al serii dedicat in exclusivitate tineretii si entuziasmului unui nou inceput este in mod traditional poloneza.

Programul Balului Vienez

1900 – 1930 Primirea invitatilor cu muzica de cvartet
1930 – 2000 Deschiderea usilor si intrarea in sala de bal. Uvertura interpretata de Spirit of Vienna Orchestra. Cuvantul de deschidere al oficialilor.
2000 – 2045 Deschiderea balului cu intrarea debutantilor, Alles Walzer! (Poloneza, Cadril, Vals) – impreuna cu Spirit of Vienna Orchestra, din Viena.
2045 – 2100 Moment artistic cu baletul Operei (fetite de 8-11 ani), impreuna cu Spirit of Vienna Orchestra.
2120 – 2200 Moment artistic cu Elena Dediu si Alexandru Badea, impreuna cu Spirit of Vienna Orchestra si maestrul Gerhard Lagrange, dirijor din Viena.
2200 – 2220 Muzica de dans cu Traditional Trio Band
2220 – 2300 Moment artistic cu coreografia debutantilor si in continuare, muzica de dans cu Spirit of Vienna Orchestra.
2300 – 2330 Muzica de dans cu Traditional Trio Band
2330 – 000 Muzica de dans cu Spirit of Vienna Orchestra
000 – 030 Cadrilul de la miezul noptii si in continuare muzica de dans cu Spirit of Vienna Orchestra
0030 – 0100 Muzica de dans cu Traditional Trio Band
0100 – 0145 Muzica de dans cu Spirit of Vienna Orchestra
0145 – 0300 Salonul de Jazz

Orchestra invitata sa sustina partea muzicala intreaga noapte a Balului Vienez, este Orchestra de Salon Spirit of Viena din Austria.

In camerele cu mese pentru companii, de la ora 22:30 Regal culinar, life, cu maestrul Antonio Passarelli.

In camera 4, de la ora 1:00 jazz lounge.

 

Vocile de langa orchestra

Tenor cu activitate prolifica peste granita, Alexandru Badea a studiat la Academia de Muzica din Bucuresti. Primul contract in afara tarii l-a obtinut in 1993, la Salzburg. Lui i s-a adăugat, ulterior, o serie de colaborari cu mai multe importante scene de opera din Europa.
In prezent concerteaza pe cele mai mari scene lirice ale lumii – Das Deutsche Oper Berlin, Opera regala din Bruxelles, Opera din Washington la invitatia personala a lui Placido Domingo, Viena Volksoper, Germania la Bonn si Frankfurt, in Franta la Aix-en-Provence, in Japonia la Tokio, la Festspiele la Salzburg. In ciuda unui reputat succes international, Alexandru Badea se gandeste ca e timpul sa-si dezvolte activitatea profesionala si in Romania.
 Tanara soprana de origine romana Elena Dediu a absolvit Universitatea Nationala de Muzica Bucuresti.
S-a mutat la Viena unde a inceput sa cante cu diferite ansambluri din Austria si Germania. In repertoriul ei se numara roluri precum Adina (L’elisir d’amore), Susanna (Nunta lui Figaro), Musetta ( La Boheme) etc.
A aparut in unul dintre cele mai renumite festivaluri de opereta, Lehar Festival – Bad Ischl, in rolul  Laurei (The beggar student), primind pentru prestatia sa doar cuvinte de lauda din partea presei (“Opernglass” review).
In acelasi timp este un invitat foarte apreciat la concertele de gala. Orchestra Simfonica Radio Bucuresti, Frankfurt Synfoniker sau Johann Strauss Orchester sunt doar cateva din ansamblurile cu care ea lucreaza cu regularitate, prezentand spectacole precum A 9 – a simfonie a lui Beethoven, Te Deum Bruckner sau Requiem Faure. Elena Dediu va debuta in Canada in stagiunea 2012 in Toronto si Hamilton cu Concertul de Anul Nou, Salute to Vienna.

Meniu

Maestru Antonio Passarelli este amfitrionul ce ofera pentru aceasta seara un regal gastronomic ce surprinde si pe cel mai exigent connoisseur.

Variatiuni fabuloase pe teme clasice haute cuisine vor fi acompaniate de sectiunea oenologica al caror reprezentanti garanteaza prin simplu lor renume: Moet Chandon, Hennessy si Lacerta.

 

Comitetul de onoare

 

Este condus de Excelenta Sa Dr. Michael Schwarzinger – Ambasadorul Austriei in Romaniei si cuprinde membri  ai DWC – Clubul Economic German Banat, Co-organizator al balului.

Seara de dans este deschisa de catre comitetul balului din care fac parte perechile de debutanti. Acestea vor performa in exclusivitate. Publicul general este invitat sa se alature prin traditionala urare: „Alles Walzer!”

Invitatiile de dans se fac aproape in exclusivitate de catre domni, prin plecaciunea caracteristica adresata doamnei care raspunde prin reverenta. Traditionalistii vor putea aborda invitatia prin sarutul mainii doamnei. In cazul in care doamna este insotita, se va cere in mod politicos ingaduinta partenerului. Este de dorit a se evita invitatiile adresate doamnelor necunoscute. Partenerii de dans vor aborda si vor parasi intotdeauna impreuna spatiul de dans, perechile care au mai multa indemanare valseaza spre exteriorul spatiului. Deplasarea la valsul vienez se face in sens invers acelor de ceas.

Chiar daca glamour si blink se scriu cu litere mari la acest eveniment, el respecta intru totul eticheta unui bal vienez ce presupune o tinuta si un comportament distins, elaborat conform conventiilor secolului 19. Domnii poarta tinuta clasica „white tie” (frac) in timp ce doamnele etaleaza cele mai extravagante toalete de seara si bijuterii ale momentului.
Inainte de a se scrie povestea va prezentam in imagini cum se pregateste balul si tonul de basm in care se va tine.

Valentin Handro

GALERIE FOTO:

yim Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotogmail Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotobookmark Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotodelicious Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotodigg Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotomyspace Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie fotoshare save 120 16 Invitatie la balul vienez@Palatul Baroc din Timisoara, o frumoasa poveste in seara de Sfantul Nicolae. Galerie foto

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National