20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov – 2013

Flacara-Olimpica-400x254

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) lanseaza provocarea si ofera  posibilitatea iubitorilor sportului sa poarte Torta olimpica a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE ) Brasov – 2013 pe strazile Bucurestiului. Flacăra Olimpică va sosi în România pe 3 februarie, fiind transportată de la Atena la Otopeni cu avionul. În București ea va fi expusă pentru public la Casa Olimpică după care va fi prezentată bucureștenilor pe traseul Palatul Victoria – Palatul Parlamentului. Torța Olimpica va pleca spre Brașov cu oprire în Ploiești, Sinaia, Buşteni, Azuga, Predeal. În aceste localități câte un sportiv  va alerga 100 de metri cu Torța  pe care o va  înmâna primarului.

 

Torta olimpica a FOTE Brasov – 2013 va fi aprinsa pe data de 3 februarie a.c. pe espalanda din fata Casei Olimpice din Bucuresti, in cadrul unei ceremonii speciale, si va ramane expusa acolo pana pe 9 februarie. In aceasta zi Torta va face un tur de o jumatate de zi  pe strazile Capitalei, aproximativ 100 de personane urmand a face parte din stafeta care va parcurge un traseu ce masoara 16 km.

Dintre cei 100 de purtatori ai Tortei, 20 vor fi cetateni obisnuiti. Primii 20 de cetateni care se vor prezenta la receptia Casei Olimpice, sediul COSR  din Bucuresti,  B-dul Marasti nr. 20 A, in ziua de marti, 29 ianuarie a.c., vor fi desemnati purtatori ai Tortei olimpice.

Doritorii vor trebui sa aiba asupra lor un act de identitate si sa indeplineasca doua conditii: sa aiba varsta  peste 18 ani si sa fie apti sa alerge pe o distanta de 300 m. La finalul periplului, toti componentii stafetei  vor primi cate o replica a Tortei olimpice pe care  au purtat-o.

În Brașov, Torța Olimpică va fi înmânată primarului George Scripcaru și va rămâne la sediul primăriei până în 17 februarie,  la startul festivaluilui  Olimpic al Tineretului European (FOTE). În acest timp flacăra va putea fi vizitată de brașoveni și turiști.

Este o onoare pentru brașoveni că Flacăra Olimpică va sta la noi atâtea zile. Este pentru prima dată când torța Olimpică vine în România. La modul cum ne-am pregătit sînt sigur că Festivalul Olimpic al Tineretului European va fi un succes. Îi invit pe toți brașovenii să asiste la competițiile sportive deoarece vor fi unele de calitate” a declarat pentru brasov.net primarul George Scripcaru, președinte al Comitetului de Organizare al Festivalului.

„România are o șansă uriașă să arate că poate organiza competiții de anvergură. Prezența Torței Olimpice ne motivează suplimentar și sînt convins că vom avea parte de Jocuri Olimpice de calitate în Brașov, Predeal, Poiana Brașov, Râșnov și Fundata” a declarat Dan Mălușel, director Executiv al Comitetului de Organizare al Festivalului.

Începând cu 1928, când baronul francez Pierre de Coubertin a folosit pentru prima dată în Germania, Berlin, Flacăra Olimpică, aceasta a devenit un simbol al purităţii, care a păstrat legătura între lumea antică şi cea modernă. Flacăra este aprinsă de pe o torţă şi este luată din Grecia şi purtată din ţară în ţară până în locul unde se vor desfăşura următoarele Jocuri Olimpice. Prima torţă olimpică a călătorit timp de 12 zile şi 11 nopţi, pe o distanţă de 3.187 de kilometri, cu ajutorul a peste 3.300 de persoane, urmând traseul Olympia – Atena – Salonic – Sofia – Belgrad – Budapesta – Viena – Praga – Dresda – Berlin. Deşi la început această torţă era dusă doar de sportivi, de alergători, lucrurile au evoluat astfel încât celebrităţi sau oameni obişnuiţi au ajuns să transporte acest simbol, pe jos, călare pe cai, cu vaporul sau cu avionul, în funcţie de locaţia jocurilor. Acest fenomen al Flăcării Olimpice este cunoscut la nivel mondial, atrăgând de fiecare dată mai mulţi alergători, mai mulţi spectatori şi distanţe mari de parcurs, aşa cum s-a întâmplat în 2004 la Jocurile Olimpice de la Atena când au fost traversate toate continetele pentru a readuce torţa în Olympia. În ziua ceremoniei de deschidere, flacăra, ajunsă în oraşul unde se vor desfăşura jocurile, va aprinde focul într-un recipient mare, semn al deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice. Pe tot parcursul evenimentului aceasta va arde perment până în ultima zi, la ceremonia de închidere, când este stinsă.

yim 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 gmail 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 bookmark 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 delicious 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 digg 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 myspace 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013 share save 120 16 20 de cetateni obisnuiti vor purta Torta olimpica a FOTE Brasov   2013

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National