Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .

mancare

     Experiența culinară ne poate fi influențată de culoarea, greutatea și forma tacâmurilor pe care le folosim.
Alte dovezi arată că atunci când bem dintr-un pahar care are o culoare „rece”, de exemplu, ni se pare că băutura este mai răcoritoare. De asemenea, ni se pare că porția este mai mare dacă mâncarea este servită într-un vas mai greu.


Pentru a observa influența pe careo au ustensilele asupra experiențelor gastronomice, cercetătorii de la Universitatea Oxford au apelat la o serie de experimente. Au adăugat greutăți ascunse lingurilor de plastic, de exemplu, și au rugat participanții să evalueze densitatea, dulceața și posibilul cost al unui iaurt. De asemenea, ei au luat în considerare și culoarea și forma tacâmurilor.
Participanții au perceput iaurtul ca fiind mai dens și mai scump atunci când era consumat cu linguri mai ușoare, probabil datorită faptului că acele linguri întâlneau așteptările lor. Dar iaurtul gustat cu aceeași lingură era evaluat ca fiind mai puțin dulce decât atunci când era gustat cu linguri mai mari și mai grele.
Atunci când au folosit o lingură albastră, subiecții credeau că iaurtul roz avea un gust mai sărat decât cel alb, posibil pentru că chipsurile în Marea Britanie au adeseori ambalajul albastru cu alb, ducând la anumite așteptări asupra gustului sărat al iaurtului. Aceeași participanți au crezut că iaurtul este mai dulce atunci când l-au gustat cu o lingură albă, decât atunci când l-au gustat cu una neagră.
Într-un experiment final cu tipuri diferite de brânză, cercetătorii au descoperit că subiecții au evaluat produsele ca fiind mai sărate atunci când le gustau cu ajutorul unui cuțit, decât atunci când se foloseau de o furculiță, lingură sau scobitoare. Acest lucru se poate datora faptului că mâncatul cu un cuțit este un comportament neobișnuit.
Rezultatete reîntăresc faptul că detaliile subtile ale modului în care mâncăm influențează experiența texturilor și a aromelor alimentelor. Rezultatele ar putea duce la noi strategii pentru o alimentație mai sănătoasă.
„Modul în care experimentăm mâncarea este o experiență multisenzorială care implică gustul, textura, aroma și aspectul estetic”, spune co-autoarea Vanessa Harrar. „Chiar și înainte de a gusta mâncarea, creierul nostru a judecat-o deja, fapt ce influențează experiența totală”.

Sursa:bbc

yim Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .gmail Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .bookmark Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .delicious Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .digg Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .myspace Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .share save 120 16 Experienta culinara poate fi influentata de culoarea, forma si greutatea tacamurilor .

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

National