Nimic nu-i gratis ne reamintește data de 29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război, o zi la fel de importantă ca Ziua Națională.O zi în care trebuie să ne amintim că pământul românesc e udat cu mult sânge, că fiul cuiva nu s-a mai întors niciodată acasă, pentru ca România să rămână „acasă” pentru milioane de români.Generațiile care au apărat cu pieptul fiecare centimetru de Românie ne-au predat de mult ștafeta și ne privesc cum ducem mai departe numele țării scăldat în sângele fraților care nu s-au mai întors niciodată la casa și familiile lor.
În această zi solemnă, de profundă semnificație pentru poporul și Armata României, Brigada 18 Cercetare Supaveghere ,,DECEBAL” a organizat o ceremonie militară și religioasă cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori la Monumentul Ostașului Necunoscut din Parcul Central ,,Anton von Scudier” din garnizoana Timișoara.La festivitate au participat oficialități din cadrul administrației publice, reprezentanți ai instituțiilor din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, membrii ai Asociației Veteranilor de Război din județul Timiș și alți invitați.Domnul general de brigadă dr. Dan Ionescu le-a mulțumit bravilor veterani de război pentru tot ce au făcut în slujba patriei și le-a transmis cele mai calde și sincere felicitări, multă sănătate și sprijinul necondiționat în realizarea obiectivelor Asociației Naționale a Veteranilor de Război ,,Eftimie Murgu”-filiala Timiș.Activitatea a fost organizată cu respectarea strictă a măsurilor pentru prevenirea și limitarea răspândirii virusului SARS-Cov-2.
Bujorul românesc a fost ales ca simbol al recunoștinței și al respectului pentru veteranii de război și veteranii teatrelor de operații. Bujorul românesc este specie ocrotită de lege și, în tradiția și cultura românească, este asociat cu puterea dragostei, devotamentul, sacrificiul și sângele.Prin purtarea bujorului la rever, românii demonstrează recunoștința pentru faptele de arme ale militarilor români din toate timpurile.
La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.
Valentin Handro & Inforama