ISSN 2821 – 4676
ISSN – L 2821 – 4676

ISSN 2821 – 4676 / ISSN – L 2821 – 4676

Dupa 11 ani de munca benevola, filmul independent Experimentul Pitești intra pe marile ecrane  si la Timisoara  incepand cu 22 martie, 2023, la Cinema ’Victoria’ 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Filmul artistic independent despre Experimentul Pitești, început în 2011 de regizoarea Victoria Baltag, se lanseza anul cesta incepand cu proiectii caritabile. Filmul artistic independent „Experimentul Pitesti” este primul film facut vreodata despre ceea ce a fost, conform scrierilor lui Alexandr Soljenitin, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura în 1970, „cel mai mare și cel mai agresiv program de spălare a creierului prin tortură din blocul de Est” si „cea mai mare barbarie a lumii contemporane”.
Lung-metrajul artistic despre Experimentul Pitesti, este un film-document bazat pe continut, este un testament al celor care au trecut prin ororile comunismului si un semnal de alarma pentru tinerele generatii. Pe data de 22 martie echipa va proiecta filmul la Timisoara în cinematograful Victoria, începând cu ora 19:30, in cadrul unui eveniment caritabil.
Cercetarea pentru acest lung-metraj istoric a presupus un efort de analiză a arhivelor și interviuri, pe o durată de peste 4 ani. La mai bine de 30 de ani de la căderea regimului comunist, România încă mai are de documentat acest fenomen.

Despre Experimentul Pitești știm că „A fost una dintre cele mai cumplite experiențe de dezumanizare pe care le-a cunoscut epoca noastră”, așa cum afirmă istoricul François Furet, membru al Academiei Franceze. Perioada nefastă a istoriei, între 1949-1952, a făcut mii de victime: reeducarea, tortură fizică și mentală a studenților din România, inițiată de comuniști. Scopul: crearea omului de tip nou. Cei care aveau o altă convingere politică sau religioasă, alta decât cele agreate de regim, erau supuși reeducării prin tortură. A fost considerat cel mai agresiv program de spălare a minții din Europa de Est.

„Lung-metrajul despre Experimentul Pitesti este un proiect realizat cu suflet, pentru suflet. Vă invit cu drag și sinceritate să urmăriți filmul nostru, să-l așezați cu grijă în inimă, să-l purtați cu demnitatea cu care merită un astfel de subiect și să priviți spre orizonturi deschise, cu mintea limpede, cu gânduri calde, cu puterea și curajul de-a realiza bijuterii în artă, știință, cultură. Și eu, și echipa, vă mulțumim fiindcă ați fost mereu lângă noi, fiindcă ne-ați dat putere să mergem mai departe, fiindcă ne-ați susținut când a fost nevoie să facem acest proiect să prindă viață. Împreună creăm lucruri frumoase! Va doresc vizionare plăcută, liniștită, aducătoare de gânduri bune.” – a declarat Victoria Baltag.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *